pondělí 6. října 2014

Recenze: Bez tebe to není léto


Autor: Jenny Han
Série: Léto
Díl: Druhý
České vydání: 264 stran, hardback
Nakladatelství: Jota, 2013
 
Česká anotace: Dva bratři. Jedna opravdová láska. Léto už nikdy nebude takové jako dřív.  Belly strávila dosud každé léto svého života v domě na pláži v městečku Cousins. Jenomže teď se všechno změnilo. Když už to téměř vypadalo, že s Konrádem, svou osudovou láskou, přece jen začne chodit, nakonec skončila jen se zlomeným srdcem. A teď ji čeká vůbec první léto doma, ve městě. Bez pláže, bez oceánu a hlavně bez těch, které má po své rodině nejraději na světě — bez Susanny, bez Jeremiáše a samozřejmě i bez Konráda. Nejlepší Bellyina kamarádka Taylor má spoustu náhradních prázdninových plánů („Vždyť i tady jsou super kluci! A bazén taky, no ne, Belly?“). Jenomže pak jednoho dne zazvoní Belly mobil a Jeremiáš jí oznamuje, že Konrád zmizel. Všechno napovídá tomu, že odjel do Cousins. Proč? Co ho k tomu přimělo? A tak se Belly s Jeremiášem vydávají na záchrannou misi do tolik milovaného letního domu.
Zažije sedmnáctiletá Belly nakonec jen další léto plné naděje a trápení, které jí její láska ke Konrádovi přináší? Nebo se ho už konečně dokáže vzdát a zařídit si vlastní život?


 
Co, proč a jak aneb Moje reakce:
Léto je série zabývající se vztahy a dospíváním, které už mám nějaký ten pátek za sebou. I tak mě ale neskutečně baví, a je jasné, že jsem se po prvním díle musela vrhnout na druhý. Ten byl vážnější, neodehrával se (pouze) během léta...a byl rozhodně lepší!


Trocha toho recenzování:
Bez tebe to není léto je druhým dílem v sérii od Jenny Han, o kterém by si někteří mohli mylně myslet, že podobně jako většina podobně laděných knih bude stále dokola omílat téma, které už bylo nastíněno v prvním díle - totižto Bellyinu lásku ke Konrádovi. A ona to je, a také není pravda. Existuje totiž něco, co tuhle skutečnost téměř dokonale zastínilo - Susannina smrt. Bez Susanny se totiž spousta věcí mění. Belly nevyjímaje.

Proměna postav - to je hlavním tématem této knihy. Když vás totiž předčasně opustí milovaný člověk, neskutečně vás to poznamená. Nikdo z hrdinů se s odchodem Susanny nedokáže zcela srovnat, a to ovlivňuje jejich chování. Některé se vyloupnou lépe, některé hůře - Konrád se ukáže snad v tom nejhorším možném světle (což ještě více prohloubilo moje nesympatie k němu), Jeremiáš se stává tím nejzodpovědnějším, Bellyina a Stevenova máma se uzavře do sebe a okolní svět pro ni téměř přestane existovat (i tak je ale schopná nakonec konat, když je to třeba), a sama Belly má pocit, že všem báječným létům je konec, a už nikdy nic nemůže být v pořádku. Stává se vážnější, dospívá rychleji, a více se upíná na Konráda, což jí však mnoho štěstí nepřináší. Chová se méně jako dítě, i tak ale může čtenáře svým chováním pěkně rozčílit. Stále je to však sympatická holka.

Emoce. Emoce, emoce, emoce. Autorka si rozhodně dala záležet, aby to kromě postav byli i čtenáři, kdo smrt Susanny citelně pocítí. Už dlouho se mi nestalo, aby mě takhle zasáhla smrt nějaké vedlejší postavy, a abych to za celou knihu nemohla rozdýchat. Ačkoliv jsem sama takovou ztrátu blízké osoby nepocítila, dalo mi to k postavám neuvěřitelnou sílu empatie, a vtáhlo mě to do příběhu jako snad nic jiného. Připravte se na to, že tohle rozhodně není veselý příběh a romantika už není zcela hlavním tématem.

Jenny Han má rozhodně velice poutavý styl vyprávění. Celá kniha se čte snadno jako po másle, stránky ubíhají, a velké plus jsou rozhodně flasbacky do minulosti, ukazující nám zásadní události uběhlého roku. Děj celé knihy se odehrává během pouhého jednoho týdne, kdy se vydáváme na cestu zpátky do domu u moře v původním plánu zachránit Konráda, a nakonec to není pouze on, kdo či co potřebuje zachránit. Příběh graduje a nezbývá žádný prostor pro zívání nudou. A konec? Ten vás pouze navnadí na závěrečný díl (odehrávající se celkem překvapivě až po pár letech), protože nás autorka stejně nechá na pochybách, koho si nakonec Belly vybere, a jak jen tohle může skončit.

Závěrečné hodnocení:
Kdo četl první díl, a alespoň trochu s ním zasympatizoval, rozhodně musí sáhnout i po tom druhém - určitě nebude litovat. Druhá kniha je po vzoru té předchozí jednohubkou, při které si odpočinete od všech těch nadpřirozených potvor, cizích světů a trablí při zachraňování světa, a jako bonus si užijete kromě romantiky i nějakého toho napětí a špetky akce. Na rozdíl od Léta, kdy jsem zkrásněla má vážnější podtext, a je skvělým počtením nejen na léto.

 
Mé hodnocení: 9/10


- Knihu si můžete objednat na e-shopu Dům knihy
- Anotace i obrázek obálky byly použity ze stránek nakladatelství

1 komentář:

  1. Já jsem celou sérii už četla a líbila se mi asi si ji přečtu ještě jednou v zimě, abych si vzpomněla na léto :)

    OdpovědětVymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...