pátek 3. října 2014

Recenze: Prozření Mary Dyerové


Autor: Michelle Hodkin
Série: Mara Dyerová
Díl: První
České vydání: 368 stran, hardback
Nakladatelství: Brio, 2013

Česká anotace: 

Když se Mara Dyerová probudí jednoho dne v nemocnici a vůbec netuší, jak se tam dostala, má pocit, že život už nemůže být podivnější. Může. Věří, že za nehodou, při které zemřeli její přátelé, musí být něco víc. Nemýlí se. A po tom všem, čím si prošla, nevěří, že by se mohla ještě někdy zamilovat. Plete se.





 


Co, proč a jak aneb Moje reakce:
Když se mi kniha dostala do rukou, na základě nicneříkající anotace jsem si utvořila představu, že bude mít Mara nějakých pětadvacet let (vlastně je fuk kolik, hlavně aby se to blížilo třicítce a Mara nebyla další hloupoučká YA hrdinka), a že se bude jednat o detektivní příběh. Těm z vás, kdo ji četli, musí být jasné, jak šeredně jsem se zmýlila. Mara je YA hrdinka. A její příběh je naprosto skvělý!

Trocha toho recenzování:
Michelle Hodkin vsadila celkem (ne)šťastně na jistotu - mladá středoškolačka je obětí příšerné tragédie, při níž zemřou její přátelé, což ji samozřejmě poznamená natolik, že začne maličko šílet. Aby unikla tragické minulosti, celá rodina se odstěhuje někam daleko, a co je lepší, než prosluněná Florida? Samozřejmě se okamžitě stane outsiderem, získá jediného kamaráda, který je taktéž outsider, znepřátelí si královnu školy, a zamiluje se do největšího školního sexouše a parchanta v jednom. Nic nového pod sluncem, že?

Ale! Ač je to s podivem, tahle profláklá a ohraná písnička dokonale funguje. Autorka toho na vás navalí tolik, že s očima navrch hlavy nebudete mít čas soustředit se na občasné otravné aspekty knihy (až na aligátory. Ti už byli opravdu moc), a místo toho budete hltat jednu kapitolu za druhou, které vám budou díky své krátkosti neuvěřitelně rychle ubíhat. Sám děj umí rozhodně překvapit a šokovat, ale o tom se přesvědčíte už u první kapitoly, která splňuje svůj účel - navnadí vás na zbytek knihy. Svou zásluhu na tom nepochybně má i styl psaní, který není zbytečně komplikovaný, ale realistický - autorka se nebojí nechat postavy nadávat, a to občas vážně sprostě, což bylo veliké plus -, a v případě halucinací s hodně barvitými popisy.

Co se týče postav, ty nemůžu jinak než vychválit až do nebes. Mara je sympatická hrdinka, která se vyrovnává se všemi situacemi tak, jak by to udělal každý normální puberťák. Není to žádná husa, a ačkoliv přesně zapadá do konceptu Mary Sue, nemá stejné postižení jako kupříkladu Bella Swan (či v podstatě jakákoliv jiná YA hrdinka), a okamžitě se slepě nevrhá Noahovi kolem krku, ale promýšlí vše, co udělá, zvažuje všechny informace a rozhoduje se podle zdravého rozumu. A stále v ní hlodají pochyby a vše racionálně zvažuje, čímž si mě získala ještě víc.
Sám Noah je postava, která si mě hned získala a bavila mě, i když s jeho následujícím vývojem jsem zrovna spokojená nebyla, a je to i důvod, proč ho na žebříčku předběhl Mařin jediný kamarád Jamie, praštěný dredatý bisexuál, o kterém vážně doufám, že dostane v druhém dílu více prostoru.

Abych jenom nechválila, jsou tu jisté nesrovnalosti, které odpustit vážně nemůžu. Hranice mezi halucinacemi a realitou se občas natolik smazává, že si čtenář sám není jistý, co je ještě skutečností příběhu, a co se odehrává jenom v Mařině hlavě. Šokující překvapení, která jdou knize k dobru, a kterých je opravdu dostatek, dokonale vyrovnává vývoj příběhu v druhé polovině knihy a vývoj Noahovy postavy včetně jeho velkého odhalení, který autorce opravdu nemůžu odpustit. Co je moc, to je příliš, a myslím, že by bylo mnohem lepší, kdyby se tomuto tématu "světlo x temnota" vyhnula. Kdybychom světlo z této rovnice vymazali, dostali bychom super mrazivý příběh, který je teď méně děsivý a více podobný další romanťárně o osudových setkáních a láskách. Nebudu ale sýčkovat, poslední kapitolou si autorka připravila půdu pro širší záběr děje, a já věřím tomu, že něco z té mrazivosti nakonec přece jenom dostaneme.

Závěrečné hodnocení:
Co víc dodat? Mara je rozhodně jedna z těch lepších (možná nejlepších?) knih, co se mi za letošní rok dostaly do rukou. Nějaké mouchy beze všeho má, příběh ale i tak krásně plyne bez větších zádrhelů, má rozhodně velký potenciál, a bude vás bavit od první strany až po tu poslední, kdy šokovaně zaklapnete knihu... a neprodleně vyrazíte do knihkupectví pro druhý díl.

Mé hodnocení: 9/10


- Knihu si můžete objednat na e-shopu Dům knihy
- Anotace i obrázek obálky byly použity ze stránek nakladatelství

3 komentáře:

  1. Celá séria je neskutočne úžasná! :) Od príbehu až po postavy. Autorka ma pútavý štýl písania a neustále niečim zaujme. :) Jedno ma však mrzí, že tretí diel sa na Slovensku nedočká prekladu. :( Bohvie či v ČR.

    OdpovědětVymazat
  2. No wow! Jakto, že jsem si této série nevšimla dřív? Skvělá recenze, okamžitě jsi mě navnadila :D :)

    OdpovědětVymazat
  3. Tuhle knihu si už konečně musím přečíst. Moc pěkná recenze <3

    OdpovědětVymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...