pátek 8. května 2015

Recenze: Zimní příběh

Autor: Mark Helprin
České vydání: 768 stran, hardback
Nakladatelství: Jota, 2014


Česká anotace: O čem vypráví Zimní příběh? Hlavním motivem je osudová láska, která trvá napořád a přežije všechno. Nelze ji odehnat, protože ji člověku staví do cesty sám osud. Jedné zimní noci se vypraví irský zlodějíček a sirotek do velkého krásného domu, který vypadá opuštěně, aby tam něco ukradl. Jenže dům není prázdný. Sice všichni někam odjeli, ale v domě zůstala nemocná dívka, která nebyla schopná odjet s rodinou.
Jmenuje se Beverly a postupně ukazuje Peterovi svůj svět i svou duši. Peter se neumí ubránit citu a do dívky se beznadějně zamiluje. Když mu Beverly zanedlouho zemře doslova v náruči, mohlo by se zdát, že je konec velké lásky. Ale není tomu tak. Zimní příběh dál pokračuje. Osud posílá Petera do budoucnosti, kde bude mít možnost svou lásku zachránit...

Co, proč a jak aneb Moje reakce:
Asi poprvé se mi těžko nachází slova pro prvotní reakci. Inu... nebylo to špatné. Jen... komplikované. Příšerně komplikované a náročné na čtení.

Trocha toho recenzování:
Téma osudové lásky, které však není přáno, a musí překonat ty nejtěžší překážky, je již nastokrát otřepaným klišé. Mark Helprin však to, co pokulhává na originálnosti námětu, hravě dohání neuvěřitelně sepsanou atmosférou a vykreslením míst. Magický New York najednou nebude někde za velkou louží, ale ocitnete se přímo v něm. Vše je tak detailní a realistické, až to bere dech.


Zimní příběh však není se svými téměř sedmi sty stranami žádný drobek, a každá z těchto stran bude vyžadovat vaši maximální pozornost. Autor si moc rád hraje se slovy a rozsáhlými popisy, které tvoří valnou část knihy. Nemáte rádi popisy, a raději si přečtete knihu, která má rychlý spád? Pak se do Zimního příběhu ani nepouštějte. S naprostým soustředěním budete muset vstřebat neotřelou, zvláštní magii - která ovšem mohla dostat na úkor květnatých popisů víc prostoru - a hned několik dějových a časových linek, které se neustále proplétají, rozplétají a mění mrknutím oka, díky čemuž jsem měla občas neuvěřitelný problém se zorientovat. Linie se pak ke konci knihy propojují a odhalují velké rozuzlené finále. Kniha je vyprávěna z pohledu hned několika postav, které se potkávají, a každá je pro příběh naprosto zásadní. Nic vás nesmí při čtení rozptylovat, jinak se ztratíte, a uniknou vám podstatné události. Příběh je doslova narvaný symboličností, a symbolům, jako je kupříkladu pegas (který ani pegasem přímo není), nesmíte ubírat jejich váhu. A jako třešničkou na velkém, přeslazeném, několika různorodými vrstvami tvořeném dortu, je zde fakt, že ačkoliv má kniha téměř až pohádkový námět, autor se věnuje všemu - od architektury a historie až po filozofii. Zimní příběh jednoduše není žádné prvoplánové dílo. Jedna věc je na něm však skutečně krásná - ta neuvěřitelná naděje v pravou lásku, která překoná vše.

Závěrečné hodnocení:
Ještě nikdy se mi nestalo, abych četla nějakou knihu takto dlouho. Brala jsem si přestávky od čtení, vše vstřebávala, k určitým scénám se i několikrát znovu vracela a pročítala je znovu. Rozhodně to není snadné čtení, ke kterému byste si na jeden den sedli. Spíš bych ho nazvala uměleckým dílem - něco takového se jen tak nevidí.

Mé hodnocení: 7/10

- Děkuji internetovém knihkupectví Martinus.cz za poskytnutí recenzního výtisku
- Knihu si můžete objednat na e-shopu Martinus.cz
- Anotace i obrázek obálky byly použity ze stránek nakladatelství

3 komentáře:

  1. Já snad téhle knížce někdy dám šanci. Když se to vydalo, tak mě to ani nijak nezaujalo. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Skvelá knha,mne tiež trvalo asi mesiac kým som ju prečitala ale nelutujem,čita sa sice ťažšie ale to mi vôbec nevadilo. :)

    OdpovědětVymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...