neděle 27. května 2012

Posuď knihu podle obalu (3)


Nedělní meme z dílny Syki. Cílem je vybrat jednu libovolnou knihu, napsat její anotaci a zhodnotit obálku.

Název knihy: Eona - Poslední dračí oko
Autor: Alison Goodmanová
Anotace: Další pohnuté osudy statečné dívky Eony, adeptky dračí magie v zemi zasažené válkou. Po odhalení svého tajemství, které se trestá jedině smrtí, se ocitá na útěku před armádou uzurpátora Sethona, který se zmocnil násilím trůnu a za každou cenu hodlá uskutečnit svoje temné záměry.
Má-li v zemi opět zavládnout mír, musí Eona najít právoplatného císaře Kyga a magický černý foliant, aby mu pomohla získat zpátky trůn. Jako dračí oko se však sama stává hrozbou pro svůj lid, neboť nikdo neví, že nemá pod kontrolou svoji sílu. Zoufalá Eona je nakonec nucena uzavřít smlouvu s dávným nepřítelem, který může všechny vyhubit.
Napínavý a poučný závěr epického příběhu o tajemné magii, šermu a lásce uchvátí mladé i dospělé čtenáře svou syrovostí, náhlými dějovými zvraty, bohatou symbolikou a nádherným orientálním prostředím.


Můj názor: Na obálkou se dle mého musí každý zastavit. Uprostřed ní stojí dívka - Eona - v červeném oblečení a s meči v obou rukách. Vlasy jí vlají ve větru - jak dramatické! Nejlepší však není na obálce samotná hrdinka (i když i ta je skvělá), ale to, co nám sama obálka říká. Eona stojí na bojišti, proti ní se řítí armáda a ona je ozbrojená jen svými meči, ale její výraz na tváři, kterou má otočenou směrem ke čtenáři, říká, že se nebojí a je sebejistá. Za ní vidíme Zrcadlového draka, který má sice hlavu otočenou také k nám, ale na opačnou stranu, než Eona, což dává vzniknout krásnému protikladu. Oči draka jsou neprostupné, ale...počkat, on se usmívá? No jen se podívejte na tu tlamu, nevidíte na ní ten úsměv? Jako by si drak myslel, že to je všechno jen hra. Teď už se nikdo nediví, že je Eona tak sebejistá, když má za sebou draka! Ale bude v knize sebejistá stejně, jako na obálce? Kdo ví, to se dozvíme, až si ji přečteme, nicméně sama obálka je oporavdu hodně povedená a už jen proto stojí za to, mít ji doma.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...