pondělí 2. dubna 2012

Recenze: EREBOS - Hra, která zabíjí!



Erebos - Hra, která zabíjí!
Autorka: Ursula Poznanski
Originál: Erebos
Přeložila: Karolína Koukalová
České vydání: 320 stran, paperback
Nakladatelství: Fragment, 2011

Nick Dunmore by rád zjistil, proč se jeho kamarádi a spolužáci začínají chovat tak divně. Do školy chodí buďto přepadlí a nevyspalí, nebo vůbec. A ti, kteří se do školy přeci jen dostaví, postávají v hloučcích a cosi si tajuplně špitají. Je jasné, že sdílí tajemství, o kterém nikomu nechtějí nic říct. Nechtějí, nebo nemůžou? Brzy Nick zjistí, že důvodem tohoto prapodivného chování je malý hranatý balíček, putující po jeho škole, a ačkoliv by Nick velmi rád věděl, co se v tomto balíčku skrývá, k jemu samotnému ještě žádný nedoputoval.
A pak se najednou i jemu dostane do rukou předmět toho všeho - není to však nic jiného než DVD s nápisem EREBOS. Erebos je hra, a má opravdu zvláštní pravidla. Nesmíte o ní nikde mluvit ani šířit informace o ní po internetu, a dokonce vás při hraní nesmí nikdo vidět. A pokud vaše postava zemře, hra tím pro vás končí. To však není ani zdaleka to nejhorší - hra s vámi komunikuje jako by opravdu žila a žlutooký posel o vás všechno ví a chce po vás, abyste plnili nejpodivnější úkoly - v reálném světě.
Po prvotním nadšení Nicka přepadnou pochybnosti - je jasné, že tu něco nehraje a události dějící se kolem hry ukazují na cosi strašlivého. Jenže to už sám zjistí, že se stal závislým, a že opustit svět Erebosu nebude tak snadné, jak se zdá, ačkoliv má každý hráč možnost kdykoliv hru ukončit.

Sama jsem počítačové hry nikdy moc nehrála, pokud však nemáte na mysli The Sims, čímž si, předpokládám, prošel snad každý. Takže až na pár zkušeností se světem World of Warcraft byly pro mě fantasy hry naprosté tabu. Mám ale bratra "závisláka" na této hře a kniha slibovala opravdu zajímavý námět, takže jsem se po prvotních pochybnostech do čtení přeci jen pustila.
Po úvodu, kde kdosi vypráví o temnotě, která ho obklopuje, nás příběh vyplivne rovnou na střední školu v Londýně k jednomu rozpadajícímu se přátelství. Politování hodná situace, já se však už těšila na nějakou tu akci, tudíž se mi do knihy začítalo ze začátku obtížněji, a sama se sebou jsem sváděla vnitřní boj, mám-li či nemám těch pár stránek přeskočit. Ne, neudělala jsem to, a nakonec se té akce přeci jen dočkala. A brzy poté, co hlavní hrdina propadl hernímu šílenství, jsem se na světě Erebosu začala stávat závislá i já.
První polovina knihy slibuje slušnou akci, kdy se reálný svět prolíná s tím virtuálním tak precizně, až začnete pochybovat, co je skutečnost a co jen hra, a po zádech vám běží mráz, když si uvědomíte, že nedokážete knihu odložit. Autorka nabrala hned ze začátku celkem slušné tempo, ze kterého však někdy v polovině zcela nečekaně upustila a čtenáře nechala, aby se v tom pořádně vymáchal. Jakmile nehraje první notu samotná hra, začínáte si uvědomovat, že vám vlastně hlavní hrdina leze celkem na nervy, jeho počínání nemá hlavu ani patu a ani autorčina snaha napodobit mluvu náctiletých mnohdy nefunguje. Naštěstí pro ni i pro vás právě ve chvíli, kdy se začínáte opravdu těšit na konec, do příběhu vstupují postavy nové a zajímavější a hlavní hrdina se trochu uklidní, díky čemuž si rozuzlení příběhu náležitě vychutnáte.
Na chviličku se ale ještě vraťme k samotnému prolínání hry a reality - Erebos po vás totiž výměnou za úrovně, zkušenosti a nové zbraně žádá daň - musíte plnit nejrůznější úkoly od fotografování a rande až po otrávení učitele, a je zajímavé sledovat, čeho všeho je schopný mladý člověk, pokud se dostane do kolotoče herní závislosti, ze kterého se obtížně vystupuje. Dalším plusem bylo propojení s řeckými mýty a postavami, které prodchnou knihu jistým nadpřirozenem, i když na to se tu nehraje. A v neposlední řadě je tu i pochmurný Londýn, kde se příběh odehrává, což dodává příběhu tu správnou ponurost.

Podtrženo a sečteno, Erebos je příběh děsivý, ačkoliv děs se ani tak netýká samotného příběhu, jako spíše čtení, a je šikovně propojený se znechucením z dnešní mladé generace, která se nechá tak snadno ovlivňovat. Zapomeňte na duchy, upíry a vlkodlaky, i bez těch všech vás Erebos nepustí, a pokud to nevzdáte ani přes nelehké začátky, po jeho přečtení na vás čeká šok a prázdnota, kdy si říkáte - nemohlo by se totéž stát i mě? A co bych byl schopen pro tak dokonalý virtuální svět obětovat?

Mé hodnocení: 7/10


- Knihu si můžete objednat na stránkách nakladatelství 
- Anotace i obrázek knihy byly použity ze stránek nakladatelství

3 komentáře:

  1. Ta recenze zní dost dobře takže mám knížku už koupenou až dočtu věci z knihovny tak se na to konečně vrhnu :D

    OdpovědětVymazat
  2. No já bych dala tedy knize 10 bodů z 10. Mě se strašně líbila. :) Knihu jsem prostě shltla jedním dechem. :) Po dočtení této knihy jsem si také pokládala podobné otázky. Je mi jasné, že by se mi hra Erebos bavila. Dokonce bych možná byla schopná splnit takové ty jednoduché úkoly, které by nikomu neublížili a nebyli by hodné trestnému činu...

    OdpovědětVymazat
  3. To prolínání virtuálního světa s tím skutečným mě neskutečně zajímá. Ve svém okolí mám totiž, jak ty říkáš, hned několik záviláků a zjistit čeho všeho by byl člověk schopen kvůli zdánlivým zbytečnostem by nebylo zase tak od věci :D

    OdpovědětVymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...