neděle 3. června 2012

Recenze: Polibek pro Annu



Autorka: Stephanie Perkins
Přeložila: Jana Montorio Doležalová
České vydání: 336 stran, hardback
Nakladatelství: CooBoo, 2012




Česká anotace: Sedmnáctiletá Anna se cítí podvedená. Její rodiče ji totiž posílají na roční studium do Francie - přes půlku planety, do neznámého prostředí, aniž by navíc uměla slůvko francouzsky. Musí tak opustit své přátele, potenciální lásku i veškerá pohodlí amerického života a začít úplně nanovo. V romantické Paříži, ve městě, které nikdy nespí, se vrhá do nových vztahů i zkušeností a odhaluje v sobě skryté vlastnosti.
A také je tu jeden spolužák, Étinne St. Blaire, který se liší od všech kluků, které kdy Anna potkala…




UPOZORNĚNÍ: Následující recenze může obsahovat spoilery a prakticky je to jen jedna velká změť pocitů, myšlenek a nadšeného blábolení, které obsahuje přemrštěné množství superlativů a většinou ani nedává žádný smysl.

O-můj-Bože! Nenávidím romány, Bůh ví, že ano, a že se jim velmi úspěšně vyhýbám od nepaměti a při každé zmínce o červené knihovně se celá osypu. Neříkám, že bych neměla romantiku v knihách ráda, to ne, já ji přímo zbožňuju - pokud to je tedy romantika zasazená do fantasy/sci-fi/hororu/dystopie a tak podobně, ale romantika v běžném životě? Kdepak. Nic pro mě. Fuj, ble. Dejte to pryč. Proto doufám pochopíte, jak jsem byla ohromená, když jsem se přistihla, že si právě knihu s tématikou červené knihovny objednávám ze stránek nakladatelství CooBoo a vlastně se na ni i těším. Zdálo se, že se na mě všechen ten stres a emoční vyčerpání ze školy definitivně podepsalo. Jak jsem jen mohla?!
Ale stačila mi první kapitola, abych pochopila. To není jen romantická kniha, to je romantická kniha plná humoru a skvělých postav, které si nejde nezamilovat. Propadla jsem jejímu kouzla takřka okamžitě a odmítala jsem ji byť jen na chviličku odložit.
Musím říct, že tahle kniha vás emočně naprosto vyždímá. Kromě chvil, kdy se budete smát jako blbí (a kterých je v knize požehnaně), taky budete ronit krokodýlí slzy, hloupě se křenit a sprostě nadávat. A hlavně na tuhle knihu nikdy nezapomenete.

Hlavní hrdinka Anna je holka, se kterou se snadno každá čtenářka ztotožní. Je znalá Francie jen tím, co se k ní dostalo formou předsudků, je rozumná, chronicky čistotná, vtipná, ale taky hlavně trdlo a nemehlo.
Co se týče Étinna St. Claira, hlavní mužské postavy…. Hm, co tak o něm říct… CHCI VLASTNÍHO ÉTINNA ST. CLAIRA! Ne vážně, ten kluk je skvělý. Nějak mi dělá potíže si myslet, že by takový kluk opravdu existoval, ale to mu ani za mák neubírá na úžasnosti a charisma a sex-appealu a tom všem, čím tohle božské stvoření oplývá.
Ostatní Annini kamarádi jsou také velmi výrazné charaktery, které spolu při prvním pohledu nemají nic společného, ale ve skutečnosti tvoří nerozlučnou partu, do které by, troufám si říct, chtěl patřit každý.

Paříž! Autorka si nemohla vybrat kouzelnější místo, kam tento příběh zasadit. Jistě, je to město světel, romantiky, proto by se mohl zdát tento výběr mírně klišoidní, ale není tomu tak, to vám přísahám. Doplňovalo to tu atmosféru, navíc díky tomu, že se chudák Anna učila na škole jen španělštinu a francouzsky umí říct nanejvýš "ano", vzniká spousta vtipných situací, kdy se chudák holka pokouší ve městě domluvit. Musím říct, že jsem s ní opravdu soucítila, protože já bych tam asi umřela, než abych se nějak dorozuměla a pochybuju, že bych si vystačila s komunikací typu "rukama nohama".

Abych se tedy dostala i k překladu, tak tomu nemám co vytknout. Kniha se četla jedna báseň a opravdu si nepamatuju, že bych se nad nějakým slovem či větou pozastavila.

Kniha je naprosto dokonalá jakožto letní čtení, kdy se s knížkou vyvalíte na sluníčko, a pokud si k ní stejně jako já pustíte soundtrack z filmu Amélie z Montmartru (kdo tento film neviděl, vřele doporučuju, beze všeho to nejlepší, co jsem kdy viděla), který se také postará o nezapomenutelnou atmosféru, získáte dojem, jako byste v té Paříži sami byli.
Knize nemám to vytknout, je zkrátka skvělá, vtipná, lehounce se čte a postavy si zamilujete.
Mimochodem autorka minulý rok vydala knihu Lola and the Boy Next Door, která se u nás, doufejme, také vydá, a pokud bude alespoň z poloviny tak skvělá jako Polibek pro Annu, pak myslím, že jsem si našla další oblíbenou autorku.

Mé hodnocení: 10/10

- Knihu si můžete objednat na stránkách nakladatelství
- Anotace i obrázek oblánky byly převzaty ze stránek nakladatelství

7 komentářů:

  1. Vážně bych si tu knížku chtěla přečíst. Jsem na ní moc zvědavá. Všichni jí moc chválíte. A já mám ráda romantické příběhy.
    Jinak tvoje recenze se mi moc líbí. Je to vtipné. Píšeš moc hezky.

    OdpovědětVymazat
  2. Nad touto knihou jsem už taky uvažovala. Zaujala mě na první pohled. Musím se ale teda přiznat, že mám ráda romány :DD. Jsem moc ráda, že se ti kniha líbila. Mám moc ráda, když se u knížky můžu upřímně smát. Myslím, že si knihu v nejbližší době budu muset taky pořídit =)).

    OdpovědětVymazat
  3. :D :D :D :D :D :D :D

    Promiň.. ale ze začátku jsem na to koukala úplně stejně jako ty. Proboha! Další slaďárna! To snad ne.. ale ta obálka.. a vysoký hodnocení na goodreads.. a pak ty slevy.. no, takže se stalo a už jsem měla Andulku doma :) .. a pak jsem se hrozně dlouho nemohla smířit s tou hovorovou češtinou.. jenže časem jsem se přestala soustředit na češtinu, ale na příběh a musím říct, že poklona. Nejlepší slaďárna, kterou jsem kdy četla ;)

    OdpovědětVymazat
  4. jak už laurdes zmínila, docela se bojím té "slaďárny". přiznám se, že v 11 letech jsem knížky typu Andrea, 18, letuška četla, ale od té doby se mi fakt zprotivily :/ a když jsi zmínila ten humor, tak se obávám toho trapného puberťáckého humoru. opravdu nevím. obálka říká, že ji budu milovat, anotace zase, že se asi utopím :/D
    oceňuju do recenze přidané pěkné obrázky;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, snažím se, aby recenze nebyla taková "suchá" - jen text a konec :) No já taky kdysi četla takové dívčí romány a pak se mi to zprotivilo, ale touhle knihou jsem byla naprosto unesená :)

      Vymazat
  5. Co se týče této knihy, tak ji mám doma již od data vydání, kdy jsem si objednávala hromadně z Cooboo několik knih na léto, ale ještě jsem se k ní nějak nedostala.

    Abych pravdu řekla, já čtu nejen fantasy literaturu, ale právě také příběhy ze života, tudíž doufám, že se mi kniha obsahově a dějově alespoň trochu zalíbí. :)

    Musím říct, že svou recenzí jsi mě nažhavila, takže se na Annu asi co nejdříve vrhnu, jelikož Paříž je úžasné zákoutí pro milostný příběh. :)

    Recenze mi celkově docela pomáhají při vybírání knih, když si nevím rady, takže se rozhodně těším na to, až se to tu zaplní ještě mnohem víc, v což doufám. :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky jsem objednávala hromadně z CooBoo na prázdniny... A vsadím celou svou knihovnu, že se ti kniha bude líbit, je prostě skvělá, nevím, jak jinak, než superlativy, ji popsat.
      Díky, na blogu pracuju, i když je zatím "mlaďučký", nějaké 3 měsíce, že... :)

      Vymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...