čtvrtek 2. srpna 2012

Recenze: Percy Jackson - Moře nestvůr


Autor: Rick Riordan
Série: Percy jackson
Díl: Druhý
Přeložila: Dana Chlodilová
České vydání: 304 stran, hardback
Nakladatelství: Fragment, 2010/2011


Česká anotace: "Po klidném školním roce se na mně valí další problémy. 
Poslední den školy to začalo! Hodina tělocviku se proměnila ve vybíjenou s lidožravými obry a Grover se dostal do průšvihu. 
Další špatná zpráva: Táboru polokrevných hrozí zničení...
Vydávám se s přáteli na výpravu, ze které se nemusíme všichni vrátit živí...
Jdeš do toho s námi?"

Je to tak! Náš milý Percy Jackson strávil celý rok na jedné jediné škole, aniž by ho vyhodili či měl nějaký průšvih. Má před sebou poslední školní den a maluje si, jak už večer pojede do Tábora polokrevných. Nebyl by to však Percy, aby se něco nečekaně nezvrtlo. A tak se stane, že ho od rána sleduje podivný stín, máma mu oznámí, že se nemůže do Tábora vrátit, a ke všemu ho v tělocviku přepadnou lidožraví obři. Sice se ihned vzápětí objeví Annabeth a odtáhne ho pryč, to ale nic nemění na faktu, že sotva přijedou do tábora, zapojí se do bitvy, která zuří hned u hranic Tábora – Thaliin strom totiž někdo otrávil. Umírá, a s ním se pomalu, ale jistě rozpadá i Tábor polokrevných.
Může jej zachránit jen jediná věc – bájné zlaté rouno. Které se naštěstí nachází přímo tam, kde se Grover potýká se svým nepříjemným problémem. Takže hurá na výpravu! Zdá se, že i letošní léto bude mít Percy co dělat…

Rick nám znovu dokazuje, že i ze starého se dá vytvořit něco nové a zábavné, co dnešní mládež zaujme. Řečtí Bohové stále shlíží z Olympu, který se přestěhoval do New Yorku na Empire State Building, Hádes dále panuje v Podsvětí, do kterého lze sestoupit z filmového studia v Hollywoodu luxusním výtahem v doprovodu Chárona, oblečeného do drahého italského obleku, a sotva vystrčíte paty z Tábora polokrevných, vrhnout se na vás nestvůry, lačnící po vaší krvi. Což byla jedna z věcí, se kterou v sérii pořád bojuju – přesun Bohů do Ameriky mi pořád nějak nesedí, ačkoliv je to pochopitelné. Přeci jen se autor ve Spojených státech nejlíp vyzná, a kdyby zasadil příběh jinam, vznikaly by neshody a příběh by určitě neměl takovou atmosféru (viz Dcera kostí a dýmu a autorčino pojetí Prahy).
Nicméně je opravdu vtipné, jak dokáže autor každému důležitému místu z řeckých bájí přisoudit místo v Americe. A s druhým dílem navíc přichází další přesun – tentokrát se dozvídáme, že se nechvalně známé Moře nestvůr přesunulo do Bermudského trojúhelníku. Což se mi moc líbí!

V předchozí recenzi jsem zmiňovala, že u Ricka se kvalita zvyšuje s každým dílem, a je to vážně pravda. Druhý díl byl o mnoho lepší než ten první. Zmatenosti ubylo, názvy kapitol sice pořád prozrazují děj, rozhodně už ale ne tak moc. A stále zůstává hlavním pozitivem a plusem knihy, že akce střídá akci a situace jsou vtipné i tehdy, kdy by to jeden vůbec nečekal, a kterým se zasměje jak mladší, tak i starší čtenář. Jsme také nadále zbavení sáhodlouhých opisů, které by mohli mladší čtenáře nudit.

Co se týče postav, Percy z předchozího dobrodružství zmoudřel a vyspěl, je mu 13, a spolu s věkem roste i jeho zapálení pro věc a odvaha. Také už více chápe, co to vlastně znamená být synem boha moře, a že jeho život nikdy nebude normální a obyčejný.
Annabeth je stále stejný chytrolín, a co se týče Grovera… Inu, ten vyspěl snad se všech postav nevíce, ačkoliv je stále jakýmsi komikem celé série.
Autor nám však naservíroval i zcela novou postavu – Percyho kamaráda ze školy, Tysona, který je tak trochu jiný, než ostatní kluci jeho věku. A který nakonec sehraje v příběhu větší roli, než by kdo předpokládal. Osobně jsem byla z téhle postavy ze začátku rozpačitá, pak jsem k němu zaujala neutrální postoj, v Táboře polokrevných jsem se modlila, aby Percyho nikdy nepotkal, a ke konci příběhu jsem si ho tak oblíbila, že objevit se teď přede mnou, pořádně ho obejmu. To je ale kolotoč emocí, co? Rick ale moc dobře ví, co dělá, protože právě tahle postava a vztah čtenáře k ní je jedním z hlavních tahounů děje druhé knihy.

Druhý díl mi celkově přišel mnohem propracovanější a napínavější, a také mě více bavil. Věřím, že se mladší čtenáři s postavami sžijí a budou s nimi vyrůstat tak, jako naše generace vyrůstala s Harry Potterem. Je to tak, řeknu to ještě jednou - Harry Potter má v Percym konkurenci. Rick je mistrem ve svém oboru a já už se nemůžu dočkat, co si pro Percyho připraví v dalším díle.

Mé hodnocení: 8.5/10

- Děkuji nakladatelství Fragment za poskytnutí recenzního výtisku
- Knihu si můžete objednat na stránkách nakladatelství
- Anotace i obrázek obálky byly použity ze stránek nakladatelství

4 komentáře:

  1. Skvělá recenze :)) Kniha se mi moc líbila, a už se těším na tvé recenze na další díly :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky :) Já už se hlavně na ty díly nemůžu dočkat, jsem zvědavá, jak to s Percym nakonec dopadne...

      Vymazat
  2. Percy Jackson je úžasná knižná séria, je super spoznávať grécku mytológiu takouto cestou =) a skvelá recenzia! =)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc díky :) Taky si myslím, během čtení jsem se toho opravdu hodně dověděla a navíc díky tomu, že to bylo součástí knihy, mi i všechna ta mytologie zůstala v paměti :)

      Vymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...