sobota 29. září 2012

Minirecenze: Banka těl - Mladší


Autorka: Lissa Price
Série: Banka těl
Díl: První
Přeložila: Daniel Amcha
České vydání: 344 stran, hardback
Nakladatelství: Fortuna Libri, 2012

Česká anotace: Během smrtelné nákazy zahyne většina lidstva. Díky zázračnému léku, podávanému zpočátku jen velmi starým a velmi mladým lidem, zůstanou na živu jen starci a děti – a ti najednou stojí proti sobě. Mladým se chce žít a starým se nechce zemřít.

Aby se děti uživily, pronajímají prostřednictvím tajné organizace svá těla bohatým starým lidem, kteří chtějí znovu okusit mladost – a prodloužit si život. Hlavní hrdinka tohoto napínavého románu, Callie, se nechtěně připlete do cesty intrikářskému senátorovi, který chce vydělat jmění na tom, že těla dětem jednoduše ukradne a pronajmeje navěky... Callie najednou neví, komu může důvěřovat – a do toho ji zasáhne láska...

Co, proč a jak:
Do této knihy jsem se pustila s tím, že jsem absolutně netušila, do čeho jdu. Nečetla jsem anotaci ani recenze, takže mé pocity ze začátku byly trochu rozpačité, zároveň jsem se ale těšila. Koneckonců, už jen ta obálka! po přečtení musím říct, že její krása dosahuje kvality příběhu. Protože po přečtení mě napadlo jediné - ten příběh je epický.

Trocha toho recenzování:
Tahle kniha má všechno, co má správný příběh mít:
Zaprvé - akce. Celá kniha je jí prakticky narvaná. Neustále se něco děje, čtenář si stejně jak postavy ani na chvíli neoddechne. Přesto je děj komplexní, a tak se nemusíte bát, že se budete ztrácet.
Zadruhé - skvělé postavy. I záporáci jsou tak výborně napsaní, že jim uvěříte jakýkoliv zločin. Jednají tak, jak by jednali lidé v reálu, až se budete bát, kdy na vás ze stran knihy vyskočí.
Hlavní hrdinka je chytrá. Vážně chytrá! Dělá chyby, ale umí je i napravit a se svou nelehkou situací se poprat.
Spousta charakterů je nejedno značná (v tom dobrém slova smyslu). Nevíte, co si o nich myslet, v jednu chvíli je milujete a v další nenávidíte. A dokáží pěkně zamíchat dějem.
Zatřetí - příběh. Nutí vás přemýšlet, ať už je to detektivní linka děje nebo snažení se porozumět chování postav.
Začtvrté - žádná přeslazená romantika. Jistě, vztah hlavní postavy Callie a Blaka se rozvine rychle, ale nenutí vás, abyste místo nad příběhem přemýšleli nad tím, kdy se zase políbí.
Zapáté - setkání dvou světů. Jistě, je vždycky zajímavé sledovat setkání chudého a bohatého světa, o to zajímavější, pokud se najednou chudá hlavní hrdinka ocitne v přepychu. A ještě více zajímavější je, pokud jí ten přepych nepatří.
Zašesté - originalita. Přiznejte, kolikrát jste už četli o knize, kde by si jedni pronajímali těla těch druhých? Ne, protože to je námět přitažený za vlasy jako z nějakého sci-fi filmu? Ale kdeže! V této knize je toto téma rozpracováno detailně, reálně a děsivě.
Zasedmé - blízká budoucnost. Děj se neodehrává stovky let po naší době, ale jen pár roků. Callie si pořád pamatuje, jaké to kdysi bylo, když lidé chodili nakupovat do supermarketů, děti chodily do škol, poflakovaly se venku a vůbec všechno bylo tak, jak má. Taky se vás zmocňuje ten děs, že budoucnost popisována v knize by se mohla stát tou naší?
Zaosmé - uzavřený konec. Kniha je samostatnou částí jednoho celku. Čtenář dostane to, co chce, a ačkoliv se těší na druhý díl, neuzavřený konec ho nenutí v kalendáři zuřivě zakroužkovávat datum vydání druhého dílu.

Slovo závěrem:
Banka těl - Mladší rozhodně stojí za přečtení. Geniální a originální příběh, kterému však trochu škodí překlad. Sem tam se totiž vyskytne gramatická chyba, pokud se ale do čtení opravdu ponoříte, nevšimnete si jich, dokud vás na ně někdo neupozorní. Ani to mi však nebrání v naprosto kladném hodnocení, a je to vůbec poprvé, co mě mrzí, že nemůžu dát víc než 10 bodů.

Mé hodnocení: 10/10

- Knihu si můžete objednat na stránkách nakladatelství
- Anotace i obrázek obálky byly použity ze stránek nakladatelství

3 komentáře:

  1. Ahoj, chtěla jsem se zeptat, jak fungují recenzní výtisky? Něco málo jsem se o tom už doslechla.. jak to vlastně funguje? :) Předem děkuji za odpověď.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Napiš mi sem svůj mail a já ti o tom na něj napíšu :)

      Vymazat
    2. bublesir@seznam.cz Děkuji :)

      Vymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...