neděle 6. ledna 2013

Recenze: Ten, kdo stojí v koutě


Autor: Stephen Chbosky
Přeložil: Vratislav Kadlec
České vydání: 216 stran, paperback
Nakladatelství: BRIO, 2012

Česká anotace: Když člověk stojí v koutě, může si všimnout spousty úžasných věcí. Ale pak přijde chvíle, kdy je třeba vykročit na parket a začít opravdu žít. Strhujícímu románu Stephena Chboskeho o dilematu mezi nečinností a touhou se dostalo nadšeného přijetí, vyvolal polemiku a získal miliony oddaných čtenářů. Příběh o dospívání na střední škole, který Charlie vypráví v dopisech, je otevřenější a důvěrnější než leckterý deník, zároveň vtipný i sžíravý. Nevíme, kde Charlie bydlí, ani komu píše - máme jen slova, o která se rozhodl podělit. Zmítán touhou žít svůj vlastní život i touhou vymanit se z role, která mu připadla, prozkoumává dosud neznámé území. Před ním se otvírá svět prvních lásek, rodinných dramat i nových přátelství. Svět sexu, drog a Rocky Horror Picture Show, kde klíčem ke štěstí může být například ta správná píseň, díky níž se můžete řítit tunelem a cítit se nekonečně. V Charliem se autorovi podařilo stvořit vypravěče, který vás uhrane a přenese zpět do divokých a intenzivně prožívaných dní na prahu dospělosti, kdy se život podobal jízdě na horské dráze.

Co, proč a jak aneb Moje reakce:
Bože... toto byla neskutečně emotivní kniha. Plná smutných i veselých momentů, překvapení i zamyšlení... jedna z nejlepších knih, jaké jsem kdy četla.

Trocha toho recenzování:
Na knihu mě upozornily jednak zmínky slovenských blogerů a čtenářů, u kterých už kniha v sousedním Slovenku vyšla, ale také trailer na film, který byl natočen podle knihy. Ten samotný mě natolik oslovil, že jsem byla pevně rozhodnutá si knihu přečíst. A tak jsem taky udělala.
Když se mi kniha dostala do rukou, jako první jsem musela ocenit krásný maličký formát a pouhopouhých dvě stě stran. Za ty roky, co čtu, jsem se totiž už stačila poučit, že ty nejlepší příběhy nepotřebují pět set a více set stran. A mé přesvědčení se opět potvrdilo.

Po prvních dvaceti stránkách jsem se nemohla příliš rozhodnout, co si vlastně o knize mám myslet. Je napsána ve formě dopisů, které píše hlavní hrdina Charlie anonymnímu příteli, který ho nezná. Svěřuje se mu o svém životě, o své minulosti a obavách ze střední školy. Charliemu je patnáct, často brečí a jeho vrstevníci si o něm myslí, že je magor. Byla jsem ráda, že protentokrát není hrdinou veliký drsňák, ale obyčejný a citlivý kluk. Přesto se přiznám, že fakt, jak často Charlie brečí, mi ze začátku moc nesedl. Nějak jsem se s tím nemohla smířit. Jak jsem ale dál a dál četla, tím více jsem Charlieho chápala. A myslím, že po dočtení knihy jsem také začala o něco více chápat svět.

,,Charlie, každý přijímá takovou lásku, jakou si podle svého názoru zaslouží."
- str. 31

Charlie je nesmírně inteligentní. Je také laskavý, přímý a má citlivé jádro. Charlie je pozorovatel - ten, kdo stojí v koutě, mlčí, ale chápe věci. Rozumí jim. Nikdy nedělá nic, o čem si myslí, že by se to někomu nemuselo líbit, ačkoliv nechápe, že někdy není na škodu více se zapojit a nežít jen  pro ostatní. Miluje o tři roky starší, zelenookou Sam, na kterou se však snaží myslet pouze jako na kamarádku. Charlie klade spoustu otázek. A každý by se od něj mohl něčemu přiučit. Nevím, jak přesně popsat jeho charakter, to, jaký je. Jinak to prostě nesvedu. Je neskutečně milý chlapec. Přála bych si ho potkat.

Jak už jsem zmínila, kniha je psána formou dopisů. Nejdříve jsem se toho trochu bála, ale prakticky ihned starost opadla. Měla jsem po většinu doby čtení pocit, že ty dopisy jsou adresovány mně, že to mně Charlie svěřuje své myšlenky a pocity. A cítila jsem za to neskutečný vděk.
Celkově je kniha psaná neskutečně mile a roztomile. Často se stane, že se Charliemu rozutečou myšlenky, on o něčem píše a vzápětí si vzpomene na něco úplně jiného a píše zase o tom. A pak se zase vrátí ke své původní myšlence. Kdykoliv se to stalo (a že se to stávalo vážně často), nemohla jsem se ubránit úsměvu. Kolikrát mi drahý Charlie připomínal mě - svým chováním, svými myšlenkami. Připadala jsem si pak, jako bych mu byla zase o kousíček blíž.

U knihy jsem se usmívala, smála, zlobila i plakala. Plakala jsem ale dojetím. U scény, kdy se Sam a Charlie poprvé políbí (ale pozor, je to spíše takový kamarádský polibek), u jejích slov, které Charliemu řekla, jsem prostě nedokázala slzy zastavit. Celá ta scéna byla neskutečně dojemná a krásná a úžasná a smutná zároveň.

,,Chtěla bych mít jistotu, že první člověk, se kterým se budeš líbat, tě bude mít rád. Dobře?"
- str. 74

Všechny charaktery byly neskutečně dokonale vykreslené. Nikdo tu není vyloženě zlý, a právě to se mi tak líbilo. Každá postava má své světlé i stinné stránky a každá je svá. Nešlo si je nezamilovat. Sam, Patricka, Boba, Petera (hlavně po tom, jak se zachoval na konci), Mary Elizabeth, a také Charlieho učitele angličtiny Billa - u toho se mi obzvláště líbilo, jaký vztah spolu s Charliem měli.

,,Charlie, nevykládej si to prosím špatně. Nechci tě přivést do rozpaků. Jenom jsem chtěl, abys věděl, že jsi opravdu výjimečný... A říkám ti to jenom proto, že si nejsem jistý, jestli ti to řekl někdo jiný."
- str. 182 

Závěrečné hodnocení:
Nejsem si jistá, jestli dokážete z této recenze vyčíst, jak moc na mě tato kniha zapůsobila. Nebála bych se nazvat ji tou nejlepší knihou, jakou jsem kdy četla, protože je to pravda. Každý bez rozdílu věku by si tuto knihu měl přečíst, protože si z ní každý něco vezme. To něco kouzelného a jedinečného, co vám nedá spát, co vás bude nutit číst si určité pasáže pořád dokola a co vás také přinutí přečíst si celou knihu znovu. Charlie je neuvěřitelná osobnost, která mi dokázala otevřít oči a spoustu věcí pochopit. Konec mě šokoval, ale hádám, že ne zase tolik. Ne, že bych to čekala, ale spousta věcí se tím vysvětlila. A tehdy jsem se vážně utvrdila v tom, jaký je Charlie úžasný, nesobecký a odvážný hrdina. 
Charlie, mám tě ráda. Děkuji ti.

Moje hodnocení: Nedokážu tuto knihu obodovat, protože by mi nestačila stupnice. Berte to prostě tak, že takováto kniha není dobrá ani špatná. Je prostě jedinečná.

- Chtěla bych poděkovat internetovému knihkupectví LIVRO za poskytnutí recenzního výtisku
- Knihu si můžete objednat na stránkách LIVRA
- Anotace i obrázek obálky byly použity ze stránek knihkupetctví

3 komentáře:

  1. Súhlasím, skvelá kniha, veľmi výnimočná 8)

    OdpovědětVymazat
  2. Pořád na mě tahle kniha vyskakuje se skvělými recenzemi, takže si jí musím přidat do to-read listu :)

    OdpovědětVymazat
  3. Už ke mě putuje z internetového knihkupectví... Doufám, že se jí dočkám ještě letos (ach jo, ta Česká pošta...), protože se nemůžu dočkat!

    OdpovědětVymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...