pondělí 25. března 2013

Recenze: Krásná katastrofa


Autorka: Jamie McGuire
Přeložil: Jana Pacnerová
České vydání: 376 stran, hardback
Nakladatelství: Fortuna Libri, 2013

Česká anotace: Ona nepije ani nenadává a ve skříni má spoustu seriózních svetříků. Abby věří, že si dokázala vybudovat dostatečnou vzdálenost mezi sebou a svou temnou minulostí, ale když se svou nejlepší kamarádkou dorazí na univerzitu, její cestu k novému začátku zkříží rebel a polykač holek na jednu noc, Travis Madox. Urostlý, potetovaný hezoun je to poslední, co Abby potřebuje…
On tráví noci vyděláváním peněz na zakázaných zápasech a holky střídá častěji než ponožky. Do Abbyina života se vetře trikem – nabídne jí sázku, že měsíc vydrží bez sexu – když ona s ním ten měsíc bude bydlet. Ať tak či onak, Travis netuší, do jak těžkého zápasu se pustil.

Skvěle napsaný napínavý román z prostředí americké univerzity klade důraz na férové jednání, rodinná pouta a hlavně – je o velké lásce!


Co, proč a jak aneb Moje reakce:
Zajímá vás, co děje dál, když se ty dvě naprosto odlišné postavy dají konečně dohromady a nastane happy end? Krásná katastrofa vám to poví. Ale zas tak happy to nebude.

Trocha toho recenzování:
Ze začátku si něco vyjasněme, jelikož anotace je v případě této knihy poněkud zavádějící - Abby totiž rozhodně nadává a k pití má vzhledem ke své minulosti vcelku kladný vztah. Stejně tak Travis se vetře do Abbyina života ještě předtím, než onu sázku uzavřou, a její znění není přesně něco za něco, jak se nám snaží anotace namluvit. Ačkoliv všechno ostatní sedí. Och, a mimochodem - ještě v anotaci chybí varování, že tuto knihu budete milovat a nenávidět zároveň, nedokážete na ni přestat myslet, nebudete z ní spát a pokud budete příběh prožívat alespoň z poloviny tak, jak si to zaslouží, minimálně na týden se z vás stane troska a chodící mrtvola, kdy to jediné, na co dokážete myslet, bude - ,,Co jsem to sakra přečetl? A proč jsem to vůbec přečetl?! To je fuk, chci si to přečíst znovu!"

Kniha má celkem typických téměř čtyři sta stran. Když se však budete neustále uculovat nad Travisem a Abby a jejich "přátelstvím", jejich špičkováním a roztomilou ohleduplností, s jakou se k sobě chovají, a pak se dostanete do bodu, kdy spolu konečně začnou doopravdy chodit, pozorně si prohlédnete tu tloušťku, která vám ještě zbývá a sesumírujete si, že ještě nejste ani za polovinou knihy, je zcela očividné, že vás napadne to, co napadlo i mě - co se teď bude dít dál? No, co by se tak mohlo dít? Dojeli jste až na samý vrchol horské dráhy, vážení - a teď už to půjde jenom dolů. Nemyslím kvalitně, co do kvality je tato kniha nepomluvitelná. Avšak co se týče vašich emocí, s těmi to bude jen horší a horší. Občas se dostanete alespoň maličko nahoru a alespoň na zkoušku se zasmějete či uculíte, pak to ale zase půjde všechno do kytek. Tahle kniha spolehlivě funguje jako dokonalý vysavač, který z vás vysaje všechny pocity. Bude ještě hodně dlouho trvat, než je ze stránek posbíráte a nacpete zpátky do svého rozervaného srdce, které se marně pokusíte sešít zpátky do původního stavu.

Jamie je celkem krutá osoba, když se to vezme kolem a kolem a zohlední se všechno to bahno, kterým nechala postavy vláčet (což neomluví ani přeslazeným koncem, ze kterého se roztečete jako zmrzlina na slunci). A vy se povezete s nimi. A celou dobu si nebudete jistí, co si o postavách myslíte. Respektive řečeno, co si myslíte o jedné z nich.


Travis je bad boy s citlivým jádrem, to by nebyla žádná novinka, takovou mužskou postavu totiž obsahuje každá druhá kniha. Co je na něm zvláštního, je fakt, že ačkoliv je Travis sexy mužskej a skvělý kamarád, jako přítel stojí za prd. A s postupem knihy začínají na povrch vyplouvat jeho špatné vlastnosti. A že jich je! A přestože si budete si neustále opakovat, že s takovým klukem byste ani za nic nechodili, stejně ho budete pořád milovat a zastaví se vám srdce pokaždé, když se objeví na scéně. Jeho ochranitelskost vůči Abby vás bude dojímat, jeho vzteklé záchvaty děsit, jeho občasná nesmyslná rozhodnutí šokovat. Ale, jak už jsem řekla - stejně ho budete milovat. Je to takový psychopatický miláček. A rozhodně jste ještě o takové postavě nečetli. Vymyká se jakýmkoliv zažitým stereotypům a jeho charakter nelze snadno pochopit. Je jako tikající bomba, nikdy nevíte, kdy vybuchne nebo co v příští vteřině udělá. Přišel mi jako ta nejkomplikovanější a nejpropracovanější postava v knize.

Abby je na druhou stranu holka, která to neměla v životě jednoduché. Je to silná osobnost, které se umí vždy správně rozhodnout, ví, kdy je nasnadě dát city stranou a zachovat se tak, jak rozum káže, i když jí to zlomí srdce. Ačkoliv jsem jí za její počáteční slepotu vůči Travisovým citům proklínala, jakmile vyplula na povrch pravda o její minulosti, měla jsem chuť jí obejmout. Jejím otcem bych hodila o zeď, ale když se kvůli němu vydala do Vegas a ukázala svou druhou stránku u pokerového stolu a vyjednávala s mafiánem, vyrazila mi dech. Myslím, že jsou to její nejlepší chvíle v knize. Ve vztahu Travis x Abby to byla ona, kdo zapojoval kromě srdce i hlavu. Má můj obdiv, protože v mnoha chvílích bych se zachovala naprosto opačně. Holt všichni nejsme tak silní, jako ona.
Ráda bych ještě zmínila dvě vedlejší postavy, a to konkrétně Shepleyho a Americu. Shepley byl pravý opak Travise, ačkoliv byli bratranci, a připadal mi jako závaží, které vždy vyrovnalo situaci, kdykoliv se nachýlila k té špatné straně. America na druhou stranu byla kamarádka, která by za Abby položila život. Stála vždy na její straně a ačkoliv její vztahy s rodinou byly více než dobré, spolu s Abby utekla na univerzitu. Vždy dokázala Abby podržet, rozesmát ji, pomoct jí. Přátelství, jaké mezi sebou ty dvě měly, se hned tak nevidí. Zkrátka, America byla jednou z nejkladnějších a nejvýznačnějších postav v knize.

Co do stylu je kniha psána lehce a čtivě. Stránky ubíhají, ani se nestačíte divit, nespisovnost není vyšroubovaná až do extrémů, postavy mluví přirozeně, čemuž také kromě nespisovnosti napomáhají i nadávky. Nic tu není přikrášlené, nic se nezastírá, takže Travisovy zápasy i jeho záchvaty vzteku nejsou jen tak odbyté a zjemněné. V knize se také vyskytují sex-scény. Nečekejte porno, toto nejsou Fifty Shades, každému je však jasné, že mladiství spolu spí, takže i tato stránka vztahů nezůstane v knize odbytá.
Rozjezd knihy je opravdu rychlý, autorka se s ničím nezdržuje, ačkoliv za druhou polovinou knihy se tempo zvolní. Co by mohlo jednomu vadit, může druhému vyhovovat - vztahy se přece nedají uspěchat, že? Ty knižní jsou na tom stejně. Hluchá místa se střídají s těmi napínavějšími, pokud se u určité scény zaseknete, nezoufejte si - již po pár stranách budete po zásluze odměněni. Možná až moc, protože se v knize objeví nemálo scén, které vám vyrazí dech.
Jediné, co bych snad knize vytkla, jsou nelogičnosti. Celkově jsem napočítala asi čtyři. Nebudu vám je tu vypisovat, jelikož bych vás pak připravila na zlomové body v knize, pokud si však knihu přečtete (v což doufám), pochopíte, co jsem měla na mysli. Dalším problémem je také překlad. S tím, že zkratkou přezdívky "Holubička" je "Holu", jsem se po pár kapitolách vyrovnala. Ale že v tetování, které navíc obsahovalo jméno, zmizí jedno písmenko nebo že se Travis zničehonic promění na Trevora, to už mě zarazilo. Také si pořád nejsem jistá, jestli se matyka opravdu píše s ypsilonem, jak se nám snaží překladatelka namluvit.
A nějak nerozumím tomu, kam zmizela třináctá kapitola, jelikož je přeškrtnutá a za ní je napsáno slovo "čtrnáctá", ačkoliv navazuje na dvanáctou a pokračuje patnáctou. Zdá se, že třináctá kapitola chybí a já se neodvažuju ani hádat, proč tomu tak je.
A poslední má výtka patří konci - čekala jsem něco romantického a sladkého, to ano, ale z takto neuvěřitelného a přeslazeného závěru jsem se málem rozpustila jako karamel. Horší však je, že absolutně popřel Abbyin charakter.

Závěrečné hodnocení:
Pokud jste se dočetli až sem, gratuluji. Pokud ne (a tudíž vás má recenze nepřesvědčila), vězte jediné - hanba vám, pokud si tuto knihu nepřečtete. Čert vem to, že pokud se do ní pustíte až navečer, do postele se dostanete až někdy nad ránem a stejně neusnete. Čert vem i nelogičnosti, překlepy a přeslazený konec. Tuhle knihu si prostě musíte přečíst. Vymyká se všem představám o klasické love story. Budete ji milovat.

Mé hodnocení: 9/10

- Děkuji nakladatelství Fortuna Libri za poskytnutí recenzního výtisku
- Knihu si můžete objednat na stránkách nakladatelství
- Anotace i obrázek obálky byly použity ze stránek nakladatelství

10 komentářů:

  1. Skvělá (a dlouhá) recenze! :)) Kniha vypadá zajímavě, ale nevím no, možná si jí někdy v budoucnu přečtu :))

    OdpovědětVymazat
  2. Znie to super 8) Chystám sa na to, hneď ma to zaujalo 8)

    OdpovědětVymazat
  3. *Já jsem říkala, že tu recenzi přečtu!* Táákže! Vzhledem k těm konverzacím asi víš, že Beautiful disaster miluju. Totálně, úplně, maximálně... Prostě jedna z nejlepších knih, co jsem letos četla, a to mi trošku nahání strach :D Protože ta kniha je šílená. Ujeta. Pošahaná. Přeslazená. Občas absolutně nedává smysl. Travis je zralý na psychiatra, a za ten konec si zasloužím, aby mi autorka zaplatila zubaře. Ale stejně! :D Úžasné. Geniální. Perfektní! ♥
    Skvělá recenze :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No samozřejmě jsem na to zapomněla :P Jediné 2 věci, které mi na té tvojí recenzi "vadí"! :D
      1) To hodnocení! Kašli na logiku! Řiď se pocitem! :D
      2) "Hold všichni nejsme tak silní, jako ona." Aneb jedna otravná zrzka mě nakazila...

      Vymazat
  4. Říkala jsem si, že bych se konečně mohla taky zkusit začíst do nějaké New adult knihy a zrovna jsem uvažovala o téhle. I Tvoje recenze mě láká :)

    OdpovědětVymazat
  5. Docetla jsem na konec..tva recenze je dost dobra...koukam kolik se toho da skryvat za takovym obycejnym obalem..rozhodne si take prectu :)

    OdpovědětVymazat
  6. Tak a teď jsem se fakt rozhodla - tuhle knihu si koupím :D

    OdpovědětVymazat
  7. Já jsem četla knihu..a četla jsem i recenzi.. jsem překvapená její délkou. Já se zmohla na usmolenou A4 a to beztak ještě ne celou. K téhle knize jsem prostě nevěděla co napsat. Všechno co řeknu mi přišlo jako spoiler..:/ .. Ale když to vezmu kolem a kolem tak mám názor celkem stejný.. Překlad byl občas vážně děsný.. Věty co nedávaly smysl..prostě.. ten překlad mě trochu nakrkl, ale jinak jsem moc ráda, že mám knihu doma. Je to čtivá kniha, kterou jsem zhltla během ani ne 8 hodin (4 večer a 4 pak ráno) vztávala jsem kvůli ní přemrštěně brzy..a to jsem kvůli ní šla dost pozdě spát.. No kniha je pohlcující.. Je prostě dobrá..

    OdpovědětVymazat
  8. Sakra! já tu knihu miluju..za den jsem jí četla dvakrát a pak celou noc nespala a četla Učiněnou katastrofu což je vlastně stejný jen z jeho pohledu a pak si rovnou přečetla A Beautiful Wedding..a máš pravdu nejde na to přestat myslet a člověk si potom fakt připadá jako chodicí troska a mrtvola..:D

    OdpovědětVymazat
  9. A k tý třináctce myslím, že je to kvůli Abby :)

    OdpovědětVymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...