úterý 19. března 2013

Recenze: Marcelo ve skutečném světě




Autor: Francisco X. Stork
Přeložil: Milan Žáček
České vydání: 304 stran, hardback
Nakladatelství: CooBoo, 2012

Česká anotace: Marcelo Sandoval slyší hudbu, kterou nikdo jiný neslyší. Je to jeden z projevů psychické poruchy podobné autismu, kterou trpí. Celý dosavadní život chodil na školu pro žáky se speciálními potřebami, ale toto léto se jeho otec rozhodl, že musí poznat skutečný svět a zaměstná ho ve své právnické firmě. Marcelo poznává, co je to zrada, zklamání, žárlivost, hněv i touha a láska, a učí se s tím vším vyrovnávat.
Tento jedinečný příběh je příběhem o spravedlnosti i krutosti světa kolem nás a o tom, že každý z nás může někdy zaslechnout hudbu své duše.






Co, proč a jak aneb Moje reakce:
Tahle kniha... ta je tak... já prostě nemám slov....

Trocha toho recenzování:
Málokdy se mi stane, že čtu knihu, kterou nemůžu nazvat jinak, než miloučkou. Ale Marcela ve skutečném světě tak nazvat můžu, protože tohle byla opravdu miloučká kniha a já se během jejího čtení neustále usmívala. Potkat teď Marcela, ze všech sil ho obejmu. 

Co vám budu povídat o ději... Přečtěte si knihu a posoudíte sami. A rozhodně nebudete litovat! Jedno vám však řeknu - rozhodně ji nepodceňujte. Pokud čekáte obyčejnou knihu o autistickém chlapci, šeredně se mýlíte. Tato kniha totiž staví do světla všechny problémy, ke kterým se musíme jako obyvatelé "skutečného světa" postavit čelem, a nutí nás o nich přemýšlet zcela jinak. Zní vám to otravně? Ale kdeže! Tahle kniha vás nenásilně přinutí dívat se na svět maličko jinak. A nejen proto ji budete milovat.

Marcelo byl postavou, jaké mám moc ráda. Nebyl hrdinou ve smyslu toho, že by se každodenně postavil nějaké příšeře nebo alespoň dal do zubů nějakému padouchovi. Kdepak. A přesto je hrdinou v tom pravém slova smyslu. A ačkoliv by měl být autistou (což si mnozí mylně pletou s idiotem), v mnoha ohledech byl mnohem chytřejší než kdokoliv jiný. Pokud o něčem přemýšlel, nešel jenom pod povrch, ale do opravdové hloubky. A i když si uvědomoval veškerá rizika, dokázal se postavit milované osobě, udělat správnou věc a přijmout následky, které k jeho rozhodnutí náleží. 
Myslím, že nedokážu přesně popsat, jak moc na mě Marcelo zapůsobil. Je citlivý, inteligentní, laskavý, rozkošně naivní a nevinný a občas takovým milým způsobem hloupoučký. Člověk má chuť postavit se před něj a snést všechny rány, bránit ho jako lvice své mládě a vybojovat za něj každou bitvu, do jaké se pustí. Ačkoliv to není nutné, protože Marcelo si umí své bitvy vybojovat sám. Marcelo je postavou, jaká se jen tak nevidí, vyvrátí vám zažité předsudky a přinutí vás modlit se, aby opravdu existoval a vy ho mohli s širokým úsměvem na tváři a slzami v očích obejmout.

Musím říct, že se mi velice líbilo. jakým lehounkým stylem byla kniha napsaná. Děj příjemně odsýpal, netáhl se a krásně se četl. Hluchá místa v této knize nenajdete,ani kdybyste hledali lupou, protože tu prostě nejsou. Nečekejte žádnou akci, tohle je prostě kniha o obyčejném chlapci. Přesto se nebudete ani chviličku nudit. O vaši pozornost se postará sám Marcelo a jeho myšlenkové pochody, budete žasnout nad tím, jak dokáže všechno rozebrat až do nejmenších detailů. Rozhodně zajímavou a i důležitou součástí jsou náboženské rozhovory Marcela a rabínky. Ačkoliv jsem ateista, tyhle rozhovory mi přišly jako jedna z nejzajímavějších částí. Hodně jsem se poučila a když jsem si je prošla ještě jednou, došlo mi, že se dají aplikovat i na skutečný život. A tak, ačkoliv z nich můžete být nejdříve trochu rozpačití - pokud nejste věřící -, radím vám, abyste je rovnou nezatracovali a alespoň trochu nad nimi zapřemýšleli.
Ze začátku jsem se také moc nemohla srovnat s tím, že Marcelo často mluví sám o sobě i o lidech, se kterými vede právě rozhovor, ve třetí osobě. Přišlo mi to velice netradiční, ale po pár kapitolách se mi zdálo, že je to tak v naprostém pořádku a je přece naprosto normální mluvit o sobě jako o někom jiném. Spousta věcí vám po přečtení této knihy přijde jako zcela v pořádku.

"Správný tón zní správně a špatný tón zní špatně."


Závěrečné hodnocení:
Tentokráte nemůžu zcela jasně rozlišit cílovou skupinu, pro kterou byla tato kniha napsána, protože byla napsána pro každého. Každý bez ohledu věku, pohlaví, náboženského vyznání či barvy pleti by si měl tuto knihu přečíst, protože je to ta kniha. Taková, na jakou se nezapomíná a jakou budete nosit v srdci napořád.

Mé hodnocení: 10/10

- Knihu si můžete objednat na stránkách nakladatelství
- Anotace i obrázek obálky byly použity ze stránek nakladatelství

3 komentáře:

  1. Skvělá recenze :)) Já věděl, že se ti bude Marcelo líbit :)) Teď ho jenom nemám doma, protože jsem ho půjčil :/ Už aby byl doma, protože je to vážně skvělá kniha a asi si jí znova přečtu :))

    OdpovědětVymazat
  2. Ja síce knihu nenosím v srdci a priznám sa, že už pomaly aj zabúdam o čom bola. No viem, že sa mi páčila, malo to myšlienku a súhlasím, naozaj ej napísaná takým ľahkým štýlom :)

    OdpovědětVymazat
  3. Na túto knižku už mám docela dosť dlho zálusk a ešte stále som si ju nekúpila. Tak ďakujem za pripomenutie, pekná recenzia :)

    OdpovědětVymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...