pátek 2. srpna 2013

Recenze: Vlny zmítané smrtí


Autor: Carrie Ryan
Série: Les rukou a zubů
Díl: Druhý
PřeložilAlexandra Fraisová
České vydání: 424 stran, hardback
Nakladatelství: Mladá Fronta, 2012

Česká anotace: Gábi vede klidný život v bezpečí svého městečka u moře, za hradbou. Nechává přátele snít o Temném Městě na pobřeží a sama vše jen pozoruje z majáku, kde žije se svou matkou. Nic jiného než domov nikdy nepoznala. Nic jiného ke štěstí zdá se nepotřebuje. Jsou tu však stále nebezpečí, která ani hradba nezastaví. Gabrielina matka Mary si myslela, že svá tajemství nechala v Lese rukou a zubů, ale tajemství v jejich světě nezůstávají pohřbena – stejně jako mrtví. Stačí jeden večer za hradbou… Jeden kluk, kterého Gábi znala odjakživa, a druhý zahalený tajemstvím… Jeden okamžik nepozornosti, a Gabrielin svět se začíná hroutit. Gábi ví jediné: Jestliže má ještě doufatv budoucnost, musí se postavit lesu z matčiny minulosti.



POZOR! Recenze může naspoilerovat předchozí díly.

Co, proč a jak aneb Moje reakce:
Cože, já říkala o prvním dílu, že je skvělý? Tak to nevím, co je pak druhý díl... protože je o mnoho, o mnoho lepší!

Trocha toho recenzování:
Hned zkraje se cítím povinována oznámit všem těm, kteří sice četli první díl, ale otálejí s přečtením druhého dílu, protože si neoblíbili Mary, že Vlny zmítané smrtí vypráví jiná postava, a to Maryina dcera Gábi. Gábi je úplně jiná než její matka, čímž je zajištěn zcela nový úhel pohledu na svět, odehrávající se po zombie apokalypse. Tak především - Gábi ctí pravidla. Snad až příliš křečovitě, což je první fakt, který ovlivní kompletně celý příběh. Zadruhé, Gábi není sebestředná, sobecká, ani se slepě nežene za svým snem o něčem, co dost dobře nemusí ani existovat. A to je jen malý výčet důvodů, proč si Gábi oblíbíte. Ti znalejší čtenáři totiž hned zkraje pochopí, že někoho takového nemůže čekat během oněch čtyři sta stran nic jiného než obrat o 180 stupňů, přičemž na konci dostaneme hrdinku, kterou prostě nebudeme chtít opustit byť na jediné straně. Ale všechno hezky popořádku.

Jistěže se i druhý díl řídí podobným konceptem, na jakém byl vystavěn i příběh Lesa rukou a zubů. Což znamená jednu velkou katastrofu, milostný trojúhelník (ne, opravdu se mu nevyhnete), a mezitím spoustu trmácení se bůh ví kam, to vše doplněné o očekávaně neočekávané zvraty a vnitřní monology. Monology vám rozhodně nebudou vadit, jelikož se budou týkat právě oné velké proměny někoho ustrašeného a tichého v někoho statečného. Co se milostného trojúhelníku týče, máme tu klasický koncept, ve kterém usiluje o srdce hlavní hrdinky na jedné straně až klišoidně kladný hrdina, na straně druhý neznámý, nebezpečný cizinec. Ale ačkoliv je všem samozřejmě hned jasné, kdo si ukradne úplně všechna srdce (protože vztahy nejsou zrovna to, čím může Carrie ve svých knihách překvapovat) a všechnu otravnost schramstne až přehnaně kladný hrdina, který s ní bude otravovat prakticky celou knihu, čtenář se nenudí. Protože je tu ještě výše zmíněný cizinec, a jak autorku známe, bude s ním spojeno jedno velké, šokující odhalení, kterého se tolik nebudete moct dočkat, že přečtete knihu na jediný zátah. A o to u dobrých knih jde, ne?



A...akce! Protože té je tu také požehnaně. Jestliže jsem u prvního dílu tvrdila, že se pořád něco děje, netušila jsem, o čem mluvím, protože u pokračování nebudete vědět, kde vám hlava stojí. Nejde pouze o trmácení se již známým lesem, kde na vás na každém kroku číhají mudo, nečistí, zombie, prostě říkejte těm potvorám, jak chcete, jde i o hlavní zápletku, která se opravdu vyvedla, stejně jako o fakt, že se konečně dozvídáme o světě po Návratu. Pomaloučku, polehoučku nám autorka servíruje různá města, systém fungování náhražky státu, historii, pravidla, speciální armádu i fanatické náboženské spolky, zkrátka všechno to, co jsme potřebovali o světě, jaký Carrie vytvořila, vědět, abychom si ho mohli komplexněji představit a pochopit ho.

Závěrečné hodnocení:
Carrie Ryan se zcela očividně poučila ze všech chyb, jaké v Lesu rukou a zubů natropila, celý svět detaily vyšperkovala, postavám z charakteru ubrala něco z té sobeckosti, přichystala si pro čtenáře pár srdečních zástav, a z tohoto všeho namíchala koktejl, který nejde nazvat jinak než čtenářským požitkem. Budete chtít víc!


Mé hodnocení: 10/10

- Knihu si můžete objednat na e-shopu Dům knihy
- Anotace i obrázek obálky byly použity ze stránek nakladatelství

2 komentáře:

  1. Je zajímavé, jak každý člověk má jiný vkus a líbí se mu něco jiného :). Protože, upřímně, já nedočetla ani jedničku jak mi přišla strašná :D. Ale od toho je tu ta spousta knih, aby si člověk vybral, co se mu líbí. Mě tedy těší že se naopak tato série zalíbila Tobě :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ja som tiez jednotku musela odlozit, co ma to tak strasne nebavilo :D

      Vymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...