úterý 7. října 2014

Recenze: Anna krví oděná


Autor: Kendare Blake
Série: Anna korlovová
Díl: První
České vydání: 272 stran, hardback
Nakladatelství: Baronet, 2013

Česká anotace: Cas Lowood zdědil vzácné poslání: zabíjí mrtvé.
Před ním to dělal jeho otec, dokud nebyl hrůzně zavražděn duchem, kterého měl zabít. Vyzbrojen otcovým tajemným a smrtícím athame, Cas cestuje po zemi se svou čarodějnickou matkou a kocourem, který větří duchy. Společně se vydávají po stopách legend a místního folklóru a snaží se držet krok s mrtvými zabijáky. Otravné věci jako budoucnost neřeší a přátele si drží od těla.
Když přijedou do nového města, aby našli ducha, jemuž místní říkají Anna krví oděná, nečeká Cas nic než obvyklou rutinu: nastěhovat se, vypátrat a zabít. Místo toho ale najde běsnící prokletou dívku, přízrak, s jakým se dosud nesetkal. Stále nosí šaty, které měla na sobě v den své brutální vraždy roku 1958. Tehdy byly bílé, ale teď jsou rudě potřísněné a kape z nich krev. Od své smrti Anna zabíjí každého, kdo se opováží vstoupit do jejího opuštěného viktoriánského domu, kterému kdysi říkala domov.
Avšak z nějakého důvodu Casův život ušetří.


Co, proč a jak aneb Moje reakce:
Úžasné, skvělé, epické! Horor i romantika, super postavy, děj co plyne bez zádrhelů. Rozhodně jsem tuhle knihu nečetla naposledy.


Trocha toho recenzování:
Knihu jsem otevírala s jakýmsi očekáváním mrazivého příběhu, necenzurovaných krvavých scén a předpokladu, že pokud se už nebudu třást hrůzou, minimálně mi při čtení bude vyskakovat husí kůže, a okolo žaludku budu mít ten nepříjemný svíravý pocit. Nemůžu autorce jinak než zatleskat, protože přesně tohohle všeho se mi dostalo!
Psát duchařinu, to totiž není jen tak. Opravdu mistrně to umí jen pár lidí z oboru, a co se ví, druhého Stephena Kinga tu zatím nemáme. Kendare Blake mu však svými popisy strašidelných scén pěkně šlape na paty - a to je to prosím její prvotina! Ovšem z toho, jaký příběh sepsala, byste to ani náhodou neuhodli.

Prvních dvacet stran je krušných, zapírat to nebudu. Ovšem je to spíše z toho důvodu, že se nemůžete dočkat, kdy už krucinál přijde na scénu Anna! Stejně jako lovec duchů Cas hltáte každičké slovo o ní, a nemůžete se dočkat, až se s ní konečně setkáte. A když k tomu záhy dojde, musíte, prostě musíte výskat nadšením! Tehdy vám totiž dojde, že tohle není žádná tuctová YA romanťárna navlečená do rádoby hororového kabátu, tohle je vážně nefalšovaný horor! Kusy končetin odervaných od těla, krev všude kolem, a Anna tak děsivá, že přestanete dýchat. Autorka se rozhodni nikterak nedrží zpátky, ať už to jsou ne moc pěkné scény z Annina domu, samotný popis Anny a její kruté vraždy, či zlo větší, než si dokáže kdokoliv představit...

Styl psaní je strhující. Neustále se něco děje, autorka vás nenechá vydechnout. Příběh stranu od strany graduje, nic není ponecháno náhodě, a čtenář tak musí být neustále v pozoru a vnímat. Již zmíněné barvité popisy jsou tak vyvedené k dokonalosti, že pokud máte alespoň jakous-takous představivost, uvidíte ve své hlavě vše tak, jako byste se dívali na film. Přes to všechno nečekejte žádné zdlouhavé popisy, které by vás nudily - tohle je zběsilá jízda s pár klidnými okamžiky, které vás nechají jen tak-tak vydechnout, abyste zvládli tu nálož, co na vás autorka vysype. Ačkoli se někteří z vás můžou bát romantiky, rozhodně k tomu nemají žádný důvod, jelikož rozhodně není sladká jako cukrová vata, a ač se to může zdát nemožné, do příběhu tahle dějová linie perfektně zapadá.
Na konci jen zůstanete zírat. Protože něco tak strhujícího přece nemůže jen tak skončit. A vám zbudou jen oči pro pláč, že je tahle - troufnu si říct bezchybná - kniha u konce.

Závěrečné hodnocení:
Nechci se neustále ohánět slovním spojením "jedna z nejlepších knih, jaké jsem kdy četla", jelikož se mi takto už začínají pěkně kupit, není však žádným tajemstvím, že Anna krví oděná na tomhle seznamu vystoupala prudce nahoru. Tahle kniha má všechno, co by měla správná ghost story mít, a jejího přečtení rozhodně nebudete litovat!


Mé hodnocení: 10/10


- Knihu si můžete objednat na e-shopu Dům knihy
- Anotace i obrázek obálky byly použity ze stránek nakladatelství

5 komentářů:

  1. Super recenzia..chystám sa na druhú časť len neviem kedy to bude :D

    OdpovědětVymazat
  2. Počkej až si přečteš 2. díl. :) Mě trochu zklamal, ale pořád je to něco.... super, boží, úža bude snad stačit. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Veľa ľudí ju odporúča :) Vyzerá super! :)

    OdpovědětVymazat
  4. Mě se strašně líbí obálka, ale neni to kniha pro mě. :)

    OdpovědětVymazat
  5. Tak pre mňa veľké sklamanie 8D Čakala som omnoho väčšiu krvilačnosť a horor a bolo to pre mňa priemerné. Postavy ma tiež nijak nezaujali, k 2ke sa neponáhľam 8D

    OdpovědětVymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...