úterý 7. října 2014

Recenze: Elixír


Autor: Alma Katsu
Série: Elixír
Díl: První
České vydání: 432 stran, hardback
Nakladatelství: Knižní klub, 2013
 
Česká anotace: Napínavý historický román s vazbou do přítomnosti začíná v současnosti na severovýchodě Ameriky. Na kliniku policisté v noci přivezou mladou ženu, která v lese zabila neznámého mladého muže. Záhadná Lanny začne lékaři vyprávět o své minulosti, která je plná temných tajemství. Nechybí v ní osudová láska ke krásnému synovi bohatého zakladatele města, pozdější skandály a prostopášný život s uhrančivým hrabětem. Příběh neutuchající lásky i čiré zrady, který přesahuje čas a smrtelnost, udrží čtenáře v napětí od první až do poslední stránky.


Co, proč a jak aneb Moje reakce:
Když se mi kniha poprvé dostala do rukou, naprosto mě uchvátila. Anotace slibovala úžasný děj, a prvních pár stran mě přesvědčilo o tom, že mi styl psaní autorky naprosto sedne. Bohužel jsem se přesvědčila o tom, že styl psaní a zajímavý námět ne vždycky stačí.


Trocha toho recenzování:
 Kniha si bere na paškál rozhodně zajímavé téma, a ačkoliv se může zdát nesmrtelnost již obligátním tématem, stále je tu nespočet způsobů, jak se s ním popasovat. A když v příběhu propojíte dvě příběhové linie, kdy se jedna odehrává před pár stovkami let, a ta druhá v naší současnosti, můžete si být jistí, že máte solidně našlápnuto na poutavý příběh. Přidejte pár pikantností ze života na odlehlé vesnici, zakázanou a nenaplněnou lásku, nějaké to nadpřirozeno, sex, a pár hororových prvků, a máte namíchaný dost slušný koktejl, aby to vystačilo na téměř pět set stran nepřetržitého čtení. Bohužel ne tak docela v tomto případě.

Ať už to byl můj osobní problém, nebo se Alma Katsu nezhostila zpracování všech těchto témat zrovna nejlépe, naše přítomnost mi do vyprávění absolutně neseděla. Postavu doktora Luka jsem nebyla schopná ani litovat, natož s ní sympatizovat, a všechny tyto pasáže mi přišly mdlé a bez nápadu. Co musím na druhou stranu velice ocenit, je zasazení třetí dějové linie - totižto příběh nesmrtelného a zvráceného Adaira - do vyprávění ve druhé příběhové linii 19. století. Tato jedna část mě naprosto uchvátila, a považuji ji za nejlepší z celé knihy. Vystřihnout z příběhu naši přítomnost, a ponechat pouze vyprávění Lanore a Adaira, Elixír by se rozhodně posunul na mém žebříčku hodnocených knih o dost výše.

Styl vyprávění je rozhodně poutavý, i tak se ale najdou scény, které působí jako pouhým vyplněním papíru, a kterým by rozhodně neuškodilo trochu je promazat a zkrátit. Koneckonců nemůžete příběh donekonečna natahovat jako žvýkačku a bilionkrát popisovat jedinou skutečnost, ale děj se musí i někam posunovat. Věčnou škodou je, že když už se posune, ne vždy je to zrovna tím správným směrem. Zvrácených sexuálních scén by se mohlo ubrat, a důležité informace o samotném magickém elixíru se stejně nedozvíme, ačkoliv nastíněním jeho účinků si autorka slibně připravila půdu pro pokračování.

Co na mě však opravdu zapůsobilo, jsou postavy. Hlavní postava Lanore je sice jen mladá dívka zblázněná do největšího krasavce a floutka ve vesnici, a valná většina jejího konání se orientuje pouze podle ó-tak-dokonalého Jonathana, přičemž v přítomnosti Adaira se nadále její chování vymyká racionalitě, a většinou se jenom tak plácá okolo, aniž by udělala cokoliv rozumného nebo užitečného, sám Adair - a jeho zvrácená "družina" nevyjímaje - je to, co mě v celé knize zaujalo snad nejvíce. Ať už jeho zmíněné vyprávění s šokujícím odhalením či intriky v jeho domě, temperament i to, jak se nehodlá vzdát svého posledního slova. Není se tedy čemu divit, že mi nedá spát konec knihy, a myšlenka, co s ním bude dál.

Závěrečné hodnocení:
Elixír rozhodně není špatná kniha. Má v sobě tu správnou dávku tajemství, napětí, akce i hororu. Autorka to měla promyšlené, a já nemůžu říct, že bych přečtení litovala, a už nikdy se ke knize nehodlala vrátit, jen zřejmě nebude úplně pro všechny, takže pokud neholdujete zdlouhavým popisům, zvráceným scénám a mladičkým naivně zamilovaným hrdinkám, raději sáhněte po něčem jiném. Pokud jste ochotní toto zkousnout a přečíst si i tak vcelku zajímavý a poutavý příběh - s chutí do toho.


 
Mé hodnocení: 6/10


- Děkuji internetovému knihkupectví Martinus.cz za poskytnutí recenzního výtisku
- Knihu si můžete objednat na e-shopu martinus.cz
- Anotace i obrázek obálky byly použity ze stránek nakladatelství

2 komentáře:

  1. Veľmi pekná recenzia. :)
    Po knižke som dlhšie pokukovala, má krásnu obálku a anotácia tiež neznie špatne. Ale keď píšeš o opisoch, ktoré tam sú, tak už po knižke moc netúžim :/ :)

    OdpovědětVymazat
  2. Perfektní recenze!! :) A vzhledem k tomu, že jsem zmákla všechny tři díly s "báječným" Christianem Grayem, tak bych mohla zmáknout i Elixír. :D

    OdpovědětVymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...