středa 27. června 2012

Recenze: Rudá jako rubín


Autorka: Kerstin Gier
Série: Láska nezná čas
Díl: První
Přeložila: Tereza Pecková
České vydání: 336 stran, hardback
Nakladatelství: CooBoo, 2012



Česká anotace: Žít v rodině, která je samé tajemství, není pro šestnáctiletou Gwendolyn zrovna snadné. Jednoho dne se s ní zatočí svět a ona se rázem ocitne ve známé ulici, jenže téměř sto let před svým narozením. Vzápětí pochopí, že tím největším rodinným tajemstvím je ona sama. Zbývá jí ale ještě pochopit, jaké nebezpečí člověku hrozí, když se zamiluje napříč časem.


Od knihy jsem toho očekávala hodně, koneckonců se o ní dost mluvilo. Jako první určitě zaujme obálka, která je prostě…roztomilá. Růžová se zajímavým fontem písma, které dominuje hádající se pár v historickém oblečení. A co teprve anotace! Cestování časem patří mezi jedno z mých nejoblíbenějších témat, proto jsem byla opravdu hodně zvědavá, jak se autorka s tímhle námětem „popere“. Jak už je u mě zvykem, vyložila jsem si anotaci po svém, totiž že se hlavní hrdinka zamiluje do kluka z minulosti. Neměla jsem tak úplně pravdu, nicméně to neznamená, že by mě proto kniha nějak zklamala nebo nebavila. Právě naopak – vychutnávala jsem si každou stranu a ačkoliv byly kapitoly poněkud delší, než je zvykem, nijak mi to nepřekáželo.

Kniha samotná začíná velmi tajuplným prologem, který nás už sám o sobě navede k dalšímu čtení. Osobně jsem byla překvapená zmínkou o Titaniku (ačkoliv ten tu nehraje žádnou roli) a ihned jsem se napjatě vrhla do čtení příběhu, který byl všechno, jen ne obyčejný.

Snili jste někdy o tom, jaké by to bylo, cestovat časem, a že je škoda, že to nejde? Ale ono to jde! Tedy, pokud jste vlastníkem zvláštního časocestovacího genu, který vám cestování umožní. Ale pozor, není to žádný med! Své o tom ví Gwendolyn. Její vždy dokonalá sestřenka Charlotte právě takový gen má, a proto je již od malička vyučována v historii, šermu a správných způsobech, aby při prvním skokem do minulosti (který se zpravidla odehrává mezi 16. a 17. rokem) věděla, jak se zachovat, a jak nebýt nápadná. Gwendolyn Charlotte tuto „výsadu“ nijak nezávidí. Je naopak ráda, že to není ona, a že může prožít normální život. Skoky do minulosti se totiž dějí, jak se jim zachce, proto dokáží pekelně zkomplikovat život.
Jaké je však Gwendolynino překvapení, když se vydá do obchodu pro bonbony, zatočí se jí hlava a ona následně zjistí, že sice stojí ve stejné ulici, ale o nějakých sto let dříve před svým narozením. Co teď? Panika je zřejmě na místě! Naštěstí je brzy po skoku a nebohá Gwen se zase ocitne tam, kde to bezpečně zná. To je však jen začátek dobrodružství, o kterém se jí nikdy ani nesnilo. A o které v první řadě ani nestála.

Gwendolyn jsem měla ráda už ze začátku – sympatická, chytrá, soběstačná holka, která nejde pro sarkastickou poznámku daleko. Koho jsem snad zbožňovala ještě víc než ji, byla její věrná kamarádka Leslie, která by se pro Gwen i rozdala a dokáže najít na internetu i to, o čem by člověk nikdy neřekl, že se najít dá.
Koho jsem však od začátku upřímně nenáviděla, byla Gwenina vykutálená teta. Tak příšernou ženskou svět neviděl! Skřípala jsem zuby, kdykoliv se objevila na scéně a musela se opravdu držet, abych na ni nezačala ječet, ať už konečně drží zobák – jakkoliv by to bylo divné a zbytečné, přece jen, ječet na postavu v knize… Gwenina sestřenice Charlotta byla zase tak namyšlená, jak jen může být ten, koho si od narození hýčkali jako v bavlnce. Na tom cestování v čase nějak moc lpěla, zvlášť, když usoudíme, že očividně ani nebylo o co stát.
A nakonec, Gideon…jak se už dozvíme z anotace, Gwenina budoucí láska. Tenhle kluk byla tak namyšlený, arogantní a ironický, že jsem se musela smát. V tom dobrém slova smyslu – postavy, jako je on, jsou k nezaplacení – typický případ kreténa (sexy kluka, co vám s potěšením neustále brnká na nervy), který skvěle oživí příběh. Jen mohl být nesnesitelný ještě o trochu víc.

Kniha je prvním dílem trilogie, autorka proto zřejmě usoudila, že s akcí nemá kam spěchat a napsala první díl jako jakýsi úvod do života Gwen a její rodiny. Jistě, nějaké té akce se čtenář dočká, příliš jí ale nečekejte. Přesto kniha nenudí – stále je nad čím přemýšlet, ať už to jsou pravidla, provázející cestování v čase, nebo zapeklité rodinné vztahy, nad kterými jsem si lámala hlavu prakticky neustále.
Co bych na knize vyzdvihla, je uspořádání. Před každou kapitolou na čtenáře čeká nějaký ten menší bonus, například v podobě úryvků z knih, dopisů, či historických záznamů, které na jednu stranu pomáhají pochopit příběh, na druhou stranu jsou příjemným ozvláštněním knihy.
Děj samotný plyne lehce a bez žádných velkých zádrhelů, postavy se nechovají vždycky zrovna nejmoudřeji, rozhodně se však chovají tak, jak by se v dané situaci zachoval normální člověk, za což tleskám.
Nějak mi ale není jisté, jestli má autorka v oblibě jména začínající na písmenko G (Gwendolyn, Gideon, Glenda, Gordon, George,...), troufám si však říct, že většina z nich se už běžně nepoužívá. Kdo ví, jestli chtěla použitím starších jmen poukázat na onu minulost, okolo které se také kniha točí, na mě však působila jména - alespoň ze začátku - mírně řečeno podivně.

Co se týče překladu, jsem s ním nadmíru spokojená – už jsem si zvykla na to, že nakladatelství CooBoo si dává na překladu opravdu záležet, a u Rudé jako rubín tomu nebylo jinak. Překlepy se prakticky nevyskytovaly a ve větách jsem se neztrácela, což se také podepsalo na příjemném pocitu z četby.

Kniha je ve výsledku opravdu skvělá – uvěřitelné postavy, kterých si musíme cenit, zajímavý námět, plynulý děj, vtip, drama… rozhodně se těším na druhý díl, který u nás co nevidět vyjde, a který bude dle mého ještě lepší, než ten první – z nedostatku akce se totiž mohli někteří čtenáři u prvního dílu nudit, což se nám, jak předpokládám, u druhého dílu s názvem Modrá jako safír, rozhodně nestane. A mimochodem, už jste slyšeli, že bude kniha zfilmována?

Mé hodnocení: 9/10

- Knihu si můžete objednat na stránkách nakladatelství
- Anotace i obrázek obálky byly použity ze stránek nakladatelství

2 komentáře:

  1. Oh, yes! Na Rudou jako rubín se těším. Bohužel toho mám moc a jen tak se ke čtení nedostanu. Skvělá recenze. ;)

    OdpovědětVymazat
  2. když jsem knihu viděla poprvé, tak mě vůbec nezaujala - myslím tou obálkou. Ale teď, když jsem četla tvou recenzi to vypadá zajímavě. Podívá se potom v knihovně;)

    OdpovědětVymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...