úterý 29. května 2012

Recenze: Štvanice



Autorka: Patricia Briggs
Série: Alfa a Omega
Díl: První
Přeložila: Kateřina Niklová
České vydání: 304 stran, hardback
Nakladatelství: FANTOM Print, 2012

Česká anotace: Knihou Štvanice z nové série Alfa a Omega Patricia Briggs opět potěší milovníky vlkodlaků. A také všechny fanoušky předchozí mimořádně úspěšné řady knih s Mercy Thompsonovou v hlavní roli. Charles, hlavní hrdina Alfy a Omegy, je bratr Samuela, který je jedním z hlavních hrdinů série Mercy Thompsonová a taky syn Brana, alfy všech alfů.

Anna netušila, že vlkodlaci existují, dokud jedné noci nepřežila krutý útok… a nestala se jedním z nich. Po třech letech na poslední příčce hierarchie smečky se naučila klopit hlavu a nikdy, nikdy nevěřit dominantním vlkům. Pak ale do jejího života vstoupil Charles Cornick, zabiják a syn vůdce všech vlkodlaků v Severní Americe.
Charles tvrdí, že Anna je nejen jeho družka, nýbrž i vzácná a ceněná omega. A právě Annina vnitřní síla a konejšivá přítomnost se ukáží být neocenitelné, když se spolu s Charlesem vydá na lov vlkodlačího odpadlíka - tvora pod kontrolou magie tak temné, že by mohl ohrozit celou smečku.


Série o Mercedes Thompson patří mezi mé nejoblíbenější. Nebudu lhát, miluj styl psaní Patt, vlkodlaky a taky drsné a sarkastické hlavní hrdinky, proto jsem byla nadšená, když jsem zjistila, že chystá sérii Alfa a Omega, volně navazující na knihy o Mercy, která se u nás taky bude vydávat. Nebylo zbytí, musela jsem ještě v den vydání běžet pro knihu do knihkupectví. Byla jsem zvědavá, jestli mě Patty opět nezklame, a jestli má stále čím ve světě vlkodlaků překvapit. A opravdu má.

Čeho jsem si všimla prakticky okamžitě, byl fakt, že hlavní hrdinka Anna není jako Mercedes. Vlastně je Mercyin pravý opak - je tichá, klidná, rozumná. Je Omega, velmi vzácný druh vlkodlaka, který přináší do smečky mír a díky kterému tudíž ve smečce zemře méně vlků.
Po celé tři roky, co je vlkodlakem, jí to však bylo zatajování, aona se naučila dvě věci - jakožto nejsubmisivnější vlk, stojící až na poslední příčce hierarchie, snášet všechno utrpení a ponižování, a hlavně - nikdy nevěřit dominantním vlkům. A pak se na scéně objeví Charles - marokův syn, zabiják, který na základě Anniny zprávy přijíždí do Chicaga vyřešit vraždu mladého kluka. Ti dva se - nečekaně - setkají a - opět nečekaně - zamilují se do sebe. A záhy začnou tvořit velmi zajímavý pár - pár alfa a omega.
Ze začátku jsem nevěděla, co si o Anně myslet. Bylo jasné, že je to silný charakter, ale šokovalo mě, jak se naučila klonit hlavu a snášet ponižování a znásilňování. Jasně, kdyby se nepodřídila, mohli by ji zabít, ale stejně jsem byla rozzuřená. Charles byl zase silný, impulzivní, ale také inteligentní a citlivý. Ti dva byli tak rozdílní a tak skvěle se doplňovali, že byli prostě k sežrání. I kdybychom to brali podle vzhledu, tak koho by nezarazil pohled na drobnou bledou irskou holku a vysokého, statného a dlouhovlasého indiána? No posuďte sami. Ty dva bylo nemožné si nezamilovat.


Kniha obsahuje novelu, jež dala vzniknout názvu celé série, a kterou můžete najít hned na začátku knihy. Já blbec jsem si jí všimla až tehdy, když jsem ji dočetla. Jak typické. V knize je však velmi důležitá, protože v podstatě "odstartuje" celý příběh a jsou v ní velmi důležitá vysvětlení.

Kromě toho, že se seznamujeme s novým příběhem, se dozvídáme mnoho i o postavách nám již známým, a kdo bude dost všímavý, zjistí, že některé scény jsou takovým zákulisím předchozí série - kdo by zapomněl, znovu si připomene, proč že se vlastně Samuel odstěhovat k Mercy nebo čí to pohřeb se v prvním díle odehrál. Obě dvě série totiž začínají ve stejnou dobu, a já nemůžu, než tomuto fakt tleskat.
Také se dozvídáme více o tajemstvích vlkodlačího života, což nám pomáhá lépe pochopit pohnutky některých postav.

Kdo se už setkal s Pattinou tvorbou, bude nejspíš překvapený, že upustila od již zažité ich formy a přestoupila na er formu. Nápad psát ve třetí osobě není vůbec špatný - můžeme díky němu nahlédnout i "za scénu" - přesunout se v příběhu i tam, kde se zrovna nenachází hlavní hrdinka.
S překladem samotným jsem žádný problém neměla - nějaké ty překlepy se objevily, ale nebyly nijak výrazné, takže při čtení nerušily. Setkala jsem se však občas s přehnaně složitými větami, které jsem musela kolikrát přečíst i 3x, abych pochopila, co se mi snaží sdělit.

Kniha samotná se mi však četla minimálně ze začátku snadno, kdy jsem vklouzla do příběhu jako do pohodlných bot. Příběh graduje, což je skvělé, protože s narůstajícím napětím bude růst i vaše nechuť knihu odložit.
Jediné, co mě možná trochu zklamalo, byl konec který byl dle mého příliš natahovaný a zmatený - někdy jsem se i ztrácela v tom, co kdo vlastně udělal.
Ani to mi však nebrání v tom, abych dala knize plný počet bodů - Patty mě opět nezklamala a stvořila příběh, který jsem si ihned zamilovala.



Moje hodnocení: 10/10

- Knihu si můžete objednat na stránkách nakladatelství
- Anotace i obálka byly použity ze stránek nakladatelství

3 komentáře:

  1. Na štvanici jsem slyšela už spoooousty pozitivních ohlasů a sama si ji chci koupit a konečně přečíst, jenže poslední dobou hodně utrácím a v knihovně jí věčně nemají =DDD Sakryš =D
    Nečetla jsem ani MErcedes Thompson takže nemůžu posoudit, ale už se na to těším, snad si to přečtu co nejdřív =))

    OdpovědětVymazat
  2. Série o Mercy taky patří mezi mé oblíbené a vždycky taky říkám, že miluju styl psaní Patricie. :-D když jsem se dozvěděla, že budou vydávat další její sérii tak jsem se moc těšila. A vůbec mě kniha nezklamala, byla tak dobrá jako jsem doufala. ;-) Anna mi sice nebyla povahově tak sympatická jako Mercy a měla jsem problém si představit sexy kluka s dlouhýma vlasama, ale to jsou jen takové maličkosti :-D. Taky se mi moc líbilo, že jsem se dozvěděla víc o některých postavách, které jsou i v sérii o Mercy a celé to pěkně souviselo :-).škoda jen, že to u nás nevyšlo zároveň, že? :-D

    OdpovědětVymazat
  3. Já musím říct že zboňuji Mercy ale Štvanice mě celkem zklamala, čekala jsem od toho mnohem více. Zase neříkám že kniha byla nějak špatná ale bylo to takový nemastný neslaný. Jsem zvědavá na další díl a doufám že mě to trošku poupraví názor.

    OdpovědětVymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...