pátek 10. srpna 2012

O tom, jak Emily.L pouštěla páru jako varná konvice

Tohle by mohla být pohádka, ale není. Nemoc mě úspěšně drží doma u knih, nicméně když mám "pauzu", zabrousím i na net. Občas i na Novinky na Seznam.cz, abych teda jako byla v obraze, co že se to ve světě děje. Nutno dodat, že jsem nakonec ze zpráv o tom, kterak Pentagon nechal vyvinout umělého špionážního červa, co odolá i úderu kladivem, a že kampaň ČSSD proti restitucím připomíná Árijský boj, zabrousila i na článek, který mě samozřejmě zajímal. Jmenoval se Nový trend v tetování: abstraktní linky. Jelikož jsem sama potetovaná, jak někteří možná ví (a ti, kteří ne, si o tom můžou přečíst v tomto článku), tak mě tento článek přirozeně zaujal. Pojednával o manažerovi společnosti Seznam.cz, který je velice milý a pracovitý... a má tetování. Ne jen tak ledajaké, kdepak, žádné "obrázky", ale abstraktní linie a křivky, které při bližším zkoumání vytváří obrazce. 

Sama moc tomuhle tetování nefandím - ne, že by se mi nelíbilo, to ano, a práci tatéra Musy, který tato jedinečná tetování vytváří, obdivuji, nicméně sama bych si jej udělat nenechal. Ale zpátky k věci. Již ze začátku mě zaujal fakt, že článek byl psán bez předsudků a objektivně. S tím jsem se u podobného typu článků, zabývajících se tématikou tetování, nesetkala. Přeci jen je naše země ještě plná předsudků a pověrčivosti, kdy v nás potetovaný člověk vzbuzuje nedůvěru a pocit jakési špinavosti.
Což mě na jednu stranu kdysi opravdu rozčilovalo, na druhou si dnes už říkám, že to je jejich věc. Co je mi po tom, co si myslí o tom, že jsem si nechala na záda namalovat něco, co mi tam až nadosmrti zůstane? Pokud to pro mě má důležitý osobní význam, je mi fuk, že na mě někteří opovržlivě hledí.

Takže jsem dočetla článek, spokojená, že se o tetování zase ví mezi lidmi o něco více, a že si lidé můžou díky tomuto článku uvědomit, že i potetovaný člověk může vykonávat seriózní práci. Tak kdy jsem se tak rozzuřila?
Inu, nebyla bych to já, abych si nepřečetla i to, co na to mí drazí spoluobčané říkají. A tehdy se ve mně začala vařit krev.
Jistě, objevili se lidé, kteří byli plní benevolentnosti, a pokud se tetování nezastávali, pak jej minimálně neodsuzovali, či dokonce tolerovali a respektovali, a vyjádřili svůj názor, zbavený všech urážek. K mému počátečnímu znechucení - které se velice brzy přeměnilo v neuvěřitelnou zuřivost, kdy jsem vztekle odfukovala - však převládaly názory zpátečníků a konzervativců, kteří nejen že tetování či lidi, kteří jej mají, nepopiratelně uráželi, ale také se netajili s nenávistí k těmto lidem, a někteří je dokonce označovali na psychicky labilní či mentálně zaostalé.



Víte, nechávám každému místo pro jeho názor, a přijímám i negativní reakce, pokud jsou ovšem vysloveny s určitou ohleduplností, která ostatní vysloveně neurazí. Myslím, že vyslovit názor, že se někomu nelíbí potetované dívky, protože pro daného člověka působí lacině, lze říct i jinak, než  "Dívky si zase myslí, že s růží u rozkroku, nebo obrázkem nad hýžděmi budou vypadat přitažlivěji... Neuvědomují si, že spíš vypadají tuctově, často směšně a navíc je statisticky vzato takové děvče větší davajka a dá mnohem méně práce ji dostat do horizontální polohy...Toto vše o člověku jeho tetování vypovídá... A spoustu dalšího... ".  

Víte, opravdu bych chtěla vidět, kde vzal tento pán statistiky, které očividně podle něj vypovídají o tom, že holka, co je potetovaná, rychleji roztáhne nohy, než ta, která tetování nemá. Co mohu posoudit, tak to je většinou právě naopak. Například já tetování mám, a nelituji jej. Je zrovna na místě, kde jej můžu v případě potřeby skrýt, a tudíž pokud nejde vidět, lidé, trpící takovýmito předsudky, si o mě očividně myslí, že jsem nějaká jeptiška. Nejsem, ale ani se nevyspím na počkání s každým, kdo si řekne. Dalo by se vlastně říct, že můj milostný život se zpravidla týká jen těch, se kterými zrovna chodím. Naopak mám známou, která tetování nemá (a nikdy by si ho nedala), zato jí nedělá problém vyspat prakticky s kýmkoliv, který na ni ukáže prstem. Zajímalo by mě, co by na tenhle příklad pán se svými statistikami řekl. A nutno dodat, že takovýchto příkladů znám spoustu.

Něco by měl svět pochopit - potetovaná žena není děvka a potetovaný muž není kriminálník.

Tak a teď máte v komentářích prostor ke svému vlastnímu vyjádření. Ale varuji vás, dávejte si pozor na to, co napíšete. Negativní názory toleruji, ale jak tady budou lítat vulgarismy, poletíte vy sami pryč tak rychle, že ani nestihnete říct "tetování". 

18 komentářů:

  1. Predsudky sú otrasné. Tetovanie neodsudzujem, taká menšie sa mi doslova páčia a možno si v budúcnosti nejaké dám.=) Ale aj keby nie, nepchala by som to niekomu pod nos a ešte s urážkami, to je úbohosť - ale podobné diskusie tak vždy skončia, nech sú o hocičom, radšej ich ani nečítam.:P:D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Už je asi taky číst nebudu, ať budou o čemkoliv.
      Ano? A jaké bys tak chtěla? :)

      Vymazat
    2. Momentálne sa mi hrozne páči toto - http://weheartit.com/entry/34243871 Ale samozrejme by som si to musela dobre premyslieť.:)

      Vymazat
    3. To vypadá dobře :) Takové ptáčky jsem taky chtěla, arát, že by šli z takového pírka... Ale toto je opravdu moc hezké :)
      A trošku mu to připomíná tetování Tris z Divergence :D

      Vymazat
  2. Divím se, že čteš komentáře u takových článků. Nebo je čteš za střízliva. Tam píše komentáře jen banda hlupáků (snad to není vulgarismus!), kteří nemají co na práci.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Obyčejně nečtu, ale protože tohle se mě osobně hodně týkalo, tak jsem se začetla jen i do těch komentářů. Že já blbá se na to nevykašlala! A vulgarismus to opravdu není :D

      Vymazat
    2. Nejhorší je srážka s blbcem. (Já kvůli takovým lidem nemám ráda lidi celkové. :D )

      Vymazat
  3. Mě se tetování obecně líbí, ale musí být jenom černá, barevná mi přijdou většinou taková lacinější a hlavně musí něco znamenat a samozřejmě všeho s mírou. Nesnáším, když si člověk nechá vytetovat něco, jen proto, že to hezky vypadá nebo proto, že je teď přece módní tetování mít a být za frajera. Jestli jednou seberu odvahu, mám nápad na dvě menší tetování, z nichž alespoň jedno si určitě v budoucnu chci nechat udělat. No. Možná :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hlavně pak počítej s tím, že budeš diskriminovaná a označovaná za blba! :)

      Vymazat
    2. Přesně moje řeč! Nenávidím tetování z módy. A prozradíš, jaká by sis nechala udělat? :)

      Vymazat
    3. Ráda prozradím :) určitě chci na pravé předloktí nějakou variaci na knihy - ještě nevím úplně jistě, jestli samotnou knihu, jestli otevřenou nebo zavřenou, možná rovnou kopičku knih, to ještě musím promyslet, ale rozhodně to bude něco na tohle téma, protože si mohu být jistá, že knihy pro mě budou důležitou součástí života už navěky, zatím ale jen sbírám inspiraci a přemýšlím, jestli bych chtěla odkázat na něco konkrétního, nebo jen obecně. Druhá nad kterou jsem uvažovala, ale teď se od ní zase lehce odkláním je 42 těsně za ucho. Nápad je to dobrý, ale nejsem si jistá, jestli pro mě nakonec Douglas Adams vážně znamená tolik, abych ho navždy zvěčnila na svém těle - to bych potom musela vzdát poctu každé své oblíbené knize a sérii a na to by asi nebylo dost místa :)

      Vymazat
    4. To je dobré :) Pokud si nejsi jistá, nemám lepší radu, než zajít do nějakého tetovacího studia. Tatér ti určitě rád poradí, a bezesporu i dobře. Já například chtěla toho jestřába na krk a úplně jinak. A nakonec jsme s tatérkou, co mě tetovala, přišly po několika hodinách povídání si na úplně jiné místo i jiný motiv jestřába. A já jsem nadmíru spokojená :)

      S tou 42 si to opravdu promysli, pokud si nejsi jistá, abys toho pak třeba nelitovala, i když by sis ji pak mohla klidně nechat přetetovat něčím jiným ;)

      Já třeba vím, že půjdu ještě na další 2 nebo tři tetování. Nákresy už mám a mám je na nástěnce, abych na ně mohla pořád koukat a vidět, jestli se mi neomrzí :)

      Vymazat
  4. Ty víš, jaký mám názor na tetování...^^ :)
    Jinak co se týče článku, omezenci byli, jsou a budou. Začala jsem to číst a už jsem jen skřípala zubama a po chvilce jsem to vypla...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vím vím! A proto se těším, až si sama taky nějaké dáš udělat :)

      Vymazat
  5. Podobných článků a opravdu hnusných komentářů pod nimi jsem si už přečetla mraky. Všude ale budou lidi, kteří ostatní odsoudí kvůli čemukoliv, co jim přijde vhod, takže nad tím už bude asi nejlepší se pousmát a neřešit. Sama jedno tetování mám, od loňska, a nelituji toho. :) Jak tu psali ostatní nade mnou, pokud má pro nositele osobní význam a není to jen módní záležitost z katalogu, myslím, že se ani omrzet nemůže.

    OdpovědětVymazat
  6. Vždyť je každého věc, co si dá na tělo. Dnešní lidé jsou bohužel tak znudění sami sebou a netolerantní vůči druhým, že to vede k podobným diskuzím. Jde jen o to, abychom se naučili se nad to povznést (i když je to hodně těžké), a prostě podobné články vůbec nevyhledávat. Třeba já už pomalu pracuji na jedné ze čytř dohod - nebrat si nic osobně. Hrdě hlásím, že se mi to v rámci možností úspěšně daří. :))

    So, let it be. :) Však ono je to jednou přestane bavit. Snad.

    OdpovědětVymazat
  7. Mě lidé s tetováním nevadí vůbec a vlastně se mi tetování jako ozdoba líbí. (Tedy vyjma příliš drsných motivů jako had prolézající lebkou atd.) I když bych si je nenechala udělat. Za prvé mám nulovou toleranci k bolesti a stačí mi pohled na jehlu a už mám z nohou rosol a za druhé se mi mění vkus, takže by se mohlo stát, že se mi tetování za chvíli omrzí a mít potetované celé tělo, protože se mi líbí sto věcí, mít taky nechci. Takže pro mě přichází v úvahu leda henna nebo pak airbrush tetování, obojí se sice smeje, ale aspoň mě žádný z obrázků, co jsem si nechala udělat neomrzel. Zrovna teď mám na sobě cc. druhý týden japonský znak naděje nanesený technikou air brush a moc se mi to líbí. :)
    A diskuze jsou kapitola sama pro sebe. Lidi mají mnohdy řešení k mírumilovnějšímu soužití před nosem a stejně si ho kazí kydáním hnoje na ty, které podle sebe považují za méně hodnotné.

    OdpovědětVymazat
  8. Souhlasím s tebou. Ty předsudky lidí mě v těchto ohledechopravdu štvou. Sama sice potetovaná nejsem (a asi ani nikdy nebudu, přestože nápadů na tetování bych měla hodně), ale líbí se mi. Dokonce i když potkám nějakého cizího človeka, který potetovaný je, zkoumám, co má vytetované a pak ještě dumám nad tím, co to má asi znamenat. A kdybych šla někdy na tetování, rozhodně by to bylo z nějakého "vyššího důvodu" a nejen proto, že je to v módě.

    OdpovědětVymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...