pátek 14. září 2012

Recenze: Percy Jackson - Poslední z bohů


Autor: Rick Riordan
Série: Percy jackson
Díl: Pátý
Přeložila: Dana Chlodilová
České vydání: 408 stran, hardback
Nakladatelství: Fragment, 2011

Česká anotace: Jmenuji se Percy Jackson… Blíží se mé šestnácté narozeniny. V Táboře polokrevných však nechystáme oslavy, nýbrž výpravu do války. A místo blahopřání jsem si vyslechl dávné temné proroctví, které mi všichni tak dlouho tajili. Bitva, která může znamenat konec světa, začne docela nevinně, když mi přistane na kapotě auta bájný kůň Pegas…
Ukáže se konečně, kdo stojí na straně dobra a kdo se přidal k vládci temnot? Kdo válku nepřežije a kdo z ní vyjde jako hrdina?
Zápas o zachování civilizace začíná!


Percy, kterému je za týden 16, se vrací do Tábora polokrevných, kde vrcholí přípravy na válku s Kronem. Jak už je tomu poslední dobou zvykem, nenese dobré zprávy. Ostatně, válka není žádná hra, a tak s sebou nese i oběti na životech. Jak se ale zdá, špatných zpráv není nikdy dost, takže si může na seznam věcí, co mu nedají spát, zapsat i špeha v táboře - je totiž očividné, že někdo Kronovi donáší dění v táboře a plány táborníků. Ke všemu si Percy vyslechne i celé Velké proroctví - podle něhož - ať už se přidá ke Kronovi, či ne - zemře.
Sami Bohové mají také starostí až nad hlavu - mocný Týfón se probudil a nemá namířeno nikam jinam, než na Manhattan. A i Poseidón musí vybojovat svou bitvu pod hladinou moří s mocnými oceánskými bohy, kteří se přidali na stranu Krona a jeho nestvůr.
Nebude trvat dlouho, a obě strany se střetnou v konečné, hrozivé bitvě. Jenže kromě ní budou muset někteří vybojovat i své soukromé bitvy...

Musím říct, že na poslední díl jsem se těšila, ale zároveň se ho i obávala. Na jednu stranu jsem totiž chtěla vědět, jak to všechno dopadne, na druhou se mi do toho čtení moc nechtělo - zkrátka jsem se s Percym ještě nechtěla rozloučit. Nakonec jsem však podlehla a musím jen říct - páni. Důstojnější zakončení Rick Percymu a všem postavám této geniální série dopřát nemohl.

Celá kniha je jedna velká akce. Čtenář nemá ani zlomek vteřiny na přemýšlení nad čímkoliv jiným, než je příběh. První polovina se nese v akčním duchu plném očekávání a napětí, ta druhá je jedna bitva za druhou, přičemž jsou všechny skvěle vykresleny, ačkoliv se někdy může čtenář v příběhu i ztrácet.
To se týče i postav a nestvůr, kterých je v tomto díle přehršel - doporučuji tedy knihu číst, když jste plní energie, kterou můžete vynaložit na čtení. Lépe řečeno na jeho vychutnávání. Protože, jak už jsem zmínila, opravdu je co vychutnávat.

Moc se mi líbí, jak si Rick poradil s postavou Nica di Angelo. Ačkoliv mi někdy přišel na svůj věk až příliš vyspělý (i když to byl Percy také), prošel opravdu velkými psychologickými změnami. Přes nenávist k Percymu se přenesl a byl odhodlaný mu pomoci, i když v jednu chvíli jsem si jeho dobrými úmysly nebyla až tak jistá. V podstatě ale celý pátý díl bojoval s Percym o mé srdce.
Nicméně - jak jinak taky - vyhrál Percy. Ten je můj opravdový hrdina. Nad jeho odvahou a odhodláním jsem opravdu žasla a myslím, že kdybych na Manhattanu v době probíhající bitvy byla, a viděla ho, jak se úplně sám vrhá na bezmála dvě stovky nestvůr, zůstala bych zírat s pusou dokořán. A následně bych se nenápadně zbavila Anabeth, abych ho měla sama pro sebe. Co na tom, že je o dva roky mladší! Je to můj hrdina.

A hrdinou se pro mě stal i Hádes. Ať na něj ostatní nadávají, jak chtějí, já tvrdím, že kdyby Zeus nebo Poseidón místo oblohy nebo moří získali Podsvětí, byli by z nich stejní bručouni, jako z něj. Vůbec se mu nedivím, že doufal ve válku, po níž by se mohl zmocnit jednoho či druhého trůnu, já bych tedy z ponurého prostředí, které v Podsvětí vládlo, už dávno propadla nevyléčitelným depresím. Na druhou stranu, když se se vší parádou (a s celou svou armádou) zjevil na Manhattanu, aby zachránil situaci, neudržela jsem se a radostně zavýskla. Hádes na scéně! Teď všichni uvidí, zač je toho loket.

Co jsem v posledním, epickém díle mírně postrádala, byl obvyklý humor, i když chápu, že vtipkování se asi na bitevní pole moc nehodí. A kromě toho, chybějící humor naprosto vynahradily grandiózní bitvy. Už jste si také všimli, že v této recenzi často užívám superlativů? Když ono to ale jinak nejde. Závěrečný díl této skvělé série byl opravdu důstojným odchodem. I když, o odchodech by se také dalo polemizovat... S Percym se totiž znovu setkáme v navazující sérii bohové Olympu, na kterou se já osobně velice těším. Mytologie totiž není nikdy dost! A mytologie v podání Ricka Riordana už vůbec ne.


Mé hodnocení: 10/10

- Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství Fragment
- Knihu si můžete objednat na stránkách nakladatelství
- Anotace i obrázek obálky byly použity ze stránek nakladatelství

3 komentáře:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...