pondělí 10. září 2012

Recenze: Percy Jackson - Prokletí Titánů


Autor: Rick Riordan
Série: Percy jackson
Díl: Třetí
Přeložila: Dana Chlodilová
České vydání: 336 stran, hardback
Nakladatelství: Fragment, 2011

Česká anotace: Že mám moc po svém otci, bohu moří Poseidonovi, už víš... Že patřím do Tábora polokrevných, už taky víš... Ale na spoustu otázek neznám odpovědi ani já. Kam se poděla bohyně Artemis? Jaké nebezpečné a záhadné příšeře byla na stopě? Mám na sebe vzít děsivé Titánovo prokletí, kterým by se naplnilo proroctví Orákula? Jsem Percy Jackson a vydávám se se svými přáteli z Tábora polokrevných na další výpravu do mytologického světa.
Vezmeme tě s sebou, chceš?

Třetí díl se od předchozích dvou liší už jen tím, že se s Percym nesetkáváme v létě v Táboře polokrevných, jak jsme zvyklí, ale v zimě, těsně před Vánocemi, ve vojenské akademii. Všem satyrům byl totiž vyhlášen krizový stav, a tak hledají po celém světě polokrevné, aby je mohli přivést do tábora a začít cvičit a připravovat na válku, která velice brzy vypukne. Grover čirou náhodou objevil hned dva polokrevné, sourozence di Angelovy, a tak se pro ně Percy, Anabeth a Thalia vydávají do soukromé vojenské akademie, aby je odvedli do bezpečí.
Co ale čert nechtěl, při odchodu se je pokusí zastavit silná nestvůra, a ačkoliv jim na pomoc přijdou Artemidiny lovkyně, Anabeth spadne z útesu do moře a není po ní ani vidu, ani slechu. Ke všemu se Bianka di Angelo přidá k Lovkyním, po světě povstávají nestvůry i hrůzní Titáni, sama Artemis se musí vydat na lov mocné nestvůry, a k veselí nepřispěje ani tajemné proroctví Orákula. 
Z Tábora se tedy vydává záchranná skupina, v čele s Biankou a Lovkyní Zoe Večernicí, aby zachránily bohyni Artemis. Bez Percyho. Nebyl by to ale on, aby nechal Anabeth na holičkách! Když se však vydává na výpravu na vlastní pěst, nemá ani zdání, jak moc se věci zkomplikují....

Třetí díl Percyho Jacksona se kromě již zažité akce a napětí také hemží novými postavami. Jednou z nich je Thalia, Diova dcera, kterou jsem já osobně příliš ráda neměla. Nějak mi nesedla už od první chvíle, kdy jsem měla pocit, že narušuje starou partu a vtírá se do ní, ačkoliv do ní patřila ještě dávno před Percym. Když se ale Grover obracel s radou na Thalii a ne na Percyho, tak jako dříve, skřípala jsem zuby.
Další novou postavou je Zoe Večernice, která v Artemidině nepřítomnosti vede Lovkyně. Tu jsem měla popravdě raději než Thalii. Jako postava mi přišla zajímavější a mnohdy jsem otáčela stránky dál jen proto, abych se dozvěděla více z její minulosti.
Ze staré party tu je i Grover, jako vždy přežvykující plechovky. Stal se již nedílnou součástí týmu a stále si stojím za tím, že s každou knihou více a více dospívá.
Co mě opravdu mrzelo, byl fakt, že Anabeth si ve třetím díle moc neužijeme. Její "chaluhový mozečku" jsem až bolestně postrádala, stejně jako přednášky o architektuře a kousavé poznámky.
K novým postavám patří i Bianka di Angelo, která si, jak již bylo řečeno, zvolí být Artemidinou Lovkyní. Opět, jako u Thalie, mi byla krajně nesympatická. Její rozhodnutí jsem neschvalovala, já bych takto bratra nedokázala opustit. Sám její bratr se v knize objevoval jen okrajově, je však jisté, že v dalších dvou dílech sehraje důležitou roli.
A nakonec to nejlepší... Percy. Je mu už 14 let, stále palčivěji si uvědomuje svoji roli v osudu světa. Dospívá rychlostí světla, ačkoliv pořád dříve jedná, a až pak si uvědomuje důsledky toho, co natropil. Přesto je velice vynalézavý a odvážný a nadále zůstává mou nejoblíbenější postavou z celé série, které jen málokdo zvládne konkurovat.

Rick Riordan opět mistrně a naplno využil řeckou mytologii, kterou (ano, budu to opakovat pořád dokola) naprosto miluju. V tomto díle se dozvídáme hlavně o Artemis, o jejím dvojčeti Apolónovi - u jehož scén jsem propukala v nezvladatelný smích - a Lovkyni Zoe. S ní souvisí i příběh o Héraklovi. Nedílnou součástí Prokletí titánů tvoří i Titán, který drží oblohu - Atlas. Musíš říct, že mi z něj opravdu běhal mráz po zádech a dokonce jsem z něj měla noční můry.
Z celé knihy je poznat, že tady už končí veškerá sranda, Jde pořádně do tuhého, Titáni a nestvůry povstávají a válka je na spadnutí. Celá akční linka děje je naprosto úchvatná, popadne vás a nepustí až do poslední strany. Je také skvělé, že ačkoliv už tu můžeme cítit náznaky rodících se vztahů, Rick na romantickou linku děje nijak netlačí. Jde vidět, že je pro něj stále nejdůležitější děj, a podle toho se také chová. Ehm, totiž píše.

Percy Jackson - Prokletí titánů je zase o chloupek lepší než předchozí díl. Vlastně o chlup. O pořádně velký chlup! Celá tato série graduje a já mám pro vás jen jediné doporučení - přečtěte si ji! Nebudete litovat, to vám slibuju.

Mé hodnocení: 8.5/10

- Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství Fragment
- Knihu si můžete objednat na stránkách nakladatelství
- Anotace i obrázek obálky byly použity ze stránek nakladatelství

3 komentáře:

  1. Ja by som si túto sériu tak rada prečítala! Mytologiu úplne zbožňujem a film sa mi tiež lúbil 8)

    OdpovědětVymazat
  2. a stejně mám pořád pocit, že jsem na Percyho stará :D Já si vždycky přečtu nějakou recenzi, která mě nahlodá...a pak si Percyho stejně nepřečtu .) Ale možná bych to měla změnit už jen proto, abych to věčné dilema ukončila :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem si říkala taky, když jsem kolem něj pokaždé prošla v knihkupectví nebo v knihovně, ale věř mi, nejsi. Percy je dokonalá série, takže - povinně přečíst! :D

      Vymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...