pátek 7. září 2012

Recenze: UNIKA - Plamen života

Autor: E. J. Allibis
Série: Unika
Díl: První
Přeložila: Eva Pupíková
České vydání: 424 stran, paperback
Nakladatelství: Zoner Press, 2012


Česká anotace: Ve světě andělů se schyluje k válce, která může drtivě zasáhnout i do života lidí.
Andělé provázejí lidstvo od prvopočátku, objevovali se u všech rozhodujících okamžiků týkajících se celé lidské populace, ale stojí i u každého jednotlivce v jeho těžkých chvílích. Ani harmonický svět andělů však není bez vady – jeden z jeho mocných válečníků chtěl uchvátit moc nejen nad anděly, ale nad celým světem. Byl poražen a uvězněn v temném pralese, z něhož není úniku. Za dlouhá tisíciletí své samoty si díky neobyčejným schopnostem dokázal vytvořit armádu nestvůr a je připraven utkat se v nelítostném boji o moc a získat Plamen života a Klíč štěstí, dvě základní substance, z nichž se rodí andělé. Do událostí, které těsně předcházejí ozbrojenému střetu, zasáhnou i čtyři lidé: profesor, který se zabývá anděly z vědeckého zájmu, a trojice teenagerů – talentovaná klavíristka Eve, přátelský Joseph, kterému všichni říkají „Jo“, a svérázný Zack, milující hudbu. Přítomnost jednoho z nich ve světě andělů však není náhodná, není to totiž člověk…

O autorovi Uniky se toho příliš neví. Má osobní blog, nestálou adresu... a to je všechno. I jeho jméno je pseudonym, a zřejmě natolik oblíbený, že po příjmení Allibis pojmenoval jednu důležitou postavu v knize - vědmu. Kromě tohoto o něm však již po přečtení prvních pár stran zjistíme ještě jednu informaci - má velice rád opisy. Spoustu opisů.
Nejde ani tak o prostředí, z nějž mám především na mysli andělské údolí Sefira, kde se odehrává nejdůležitější část děje, ale hlavně o postavy, jejich vzhled, charakter, osobní rituály a v neposlední řadě i minulost.
Prvních 100 či 150 stran je tedy taková hustá omáčka, kterou se musíte se zaťatými zuby přebrodit, pokud tedy knihu znechuceně neodložíte a odhodláte se probojovat přes opisy až k boji. A ti, kteří i přes nelehké začátky vydrží, budou po zásluze odměněni.

Když se totiž přesuneme na bitevní pole, ukáží se autorovy opisy jako nedocenitelná vlastnost. Popisy bitvy jsou dech beroucí a údolí Sefira i se svými obyvateli má neustále co ukazovat. O zvraty také není nouze, ačkoliv o jedno z největších překvapení nás již připravila anotace. A koho přestane akce bavit, může se zpětně zaměřit na citovou linku děje, která je velmi obsáhlá. UNIKA - Plamen života je totiž příběh o lásce, přátelství, sebeobětování, o rozeznání dobra a zla i bránění svých zásad.

Co mi však opravdu lezlo na nervy, byla kromě opisové omáčky občasná naivita hlavních postav. Také si myslím, že co je Bible a Starý zákon ví prakticky každý, a že pojem angelologie bude mít pravděpodobně něco společného s anděly, by pochopil i úplný idiot.


A nakonec, co se týče překladu, ten byl zkrátka výborný. Žádných překlepů či chybějících slov jsem si nevšimla. Jde vidět, že si dala paní překladatelka opravdu záležet, protože jsem z něj skoro plakala dojetím. Kéž by byly všechny knihy takto ukázkově přeloženy.

UNIKA - Plamen života je neopakovatelný příběh nejen pro děti a mladé, protože ve filozofické lince děje si přijdou na své i dospělí. Přesto bych ji moc nedoporučovala těm, kteří si na opisy příliš nepotrpí a spíše je nudí.

Mé hodnocení: 8/10

- Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství Zoner Press
- Knihu si můžete objednat na stránkách nakladatelství
- Anotace i obrázek obálky byly použity ze stránek nakladatelství

3 komentáře:

  1. Vypadá to nakonec zajímavě (rozhodně zajímavěji, než když jsi nad tím před pár týdny skučela), ale v nejbližší době si ji asi shánět nebudu. Jednak mám teď šíleně moc knížek na čtení a málo peněz, a taky od tý doby, co začala škola, mám nula stupňů trpělivosti :D

    OdpovědětVymazat
  2. Děkuji Emily za anotaci k Unice i za komplimenty k překladu.Jinak se jmenuji Iva Pupíková :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Páni, nemůžu uvěřit, že jste si té recenze vážně všimla a přečetla ji! :) Já děkuji Vám, překlad byl vážně brilantní :)

      Vymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...