pátek 11. ledna 2013

Recenze: Jednou nohou v hrobě


Autor: Jeaniene Frost
Série: Noční lovci
Díl: Druhý
PřeložilZuzana Ľalíková
České vydání: 240 stran, hardback
Nakladatelství: Fantom Print, 2012

Česká anotace: Poloviční upírka Cat Crawfieldová je nyní zvláštní agentkou pracující pro vládu s cílem zbavit svět nebezpečných nemrtvých. Stále využívá vše, co ji Bones, její přitažlivý a nebezpečný bývalý přítel, naučil. Když se ale Cat stane cílem nájemného vraha, jediný, kdo jí dokáže pomoci, je upír, jehož opustila.
Jeho blízkost v ní probouzí všechny dřívější pocity, od adrenalinu z boje bok po boku proti upírům, až po spalující vášeň. Avšak odměna vypsaná na její hlavu – hledaná: mrtvá či nemrtvá – znamená jediné. Její přežití závisí na spolupráci s Bonesem. A jakkoli se Cat snaží udržet jejich vztah na profesionální úrovni, pomalu jí dochází, že touha přetrvává. A že ji Bones tentokrát už odejít nenechá.



Co, proč a jak aneb Moje reakce:
Řeknu jen jednu věc - těch 240 stran bylo sakra málo!

Trocha toho recenzování:
Myslím, že se shodneme na tom, že ať už se to týká trilogií či sérií, druhé díly bývají (skoro) vždycky slabší, než ty první. Velice nelichotivě bývají nazývány jako "výplň". Jsou to prostě jen dvou či tří set stránkové knihy, které nás trochu zchladí po prvním akčním díle a tak nějak připraví na ten poslední, ještě akčnější díl. A ten, kdo si myslí, že druhý díl Nočních lovců je ten stejný případ, ten se, vážení, šeredně mýlí.
Ano, je to tak - je tu konečně druhý díl, který pokud není ještě lepší, než ten první, pak se mu minimálně svou kvalitou vyrovná!

Když jsem knihu začínala číst, opravdu jsem si myslela, že se budu těch kdo ví kolik stran, než se objeví na scéně Bones, nudit. Leč, nestalo se tak. Cat (a taky Tate, Dave, Juan a nakonec i Cooper) je tak skvělá, že jsem pomalu ani nezpozorovala, kdy se vlastně objevil Bones. No dobře, zpozorovala jsem to. Ale to nemění nic na tom, že jsem se po celou tu dobu, kdy tam nebyl, bavila - Cat je od minulého dílu stejně vtipná a snad ještě o něco drsnější. Nešlo se nebavit. A když na scénu opět nastoupil Bones... o bože, teprve tehdy začala ta pravá jízda!

Nebudeme si lhát, to, co zaručeně táhne celou sérii, je právě tenhle domýšlivý, sexy upír. Ale i bez něj by si Cat poradila více než dobře. Tahle holka je prostě skvělá. Pravá urban fantasy hrdinka, jak má být!
I "zbylé" postavy jsou podle mého gusta - ačkoliv drsňáka, který je do nepřekonatelné (a i po čtyřech letech do Bonese zamilované) Cat tajně zamilovaný (i když čtenář na tom nevidí nic tajného), si zřejmě Jeaniene odpustit nemohla, my jí to milerádi odpustíme - protože je pořád drsný a sarkastický! Opravdu jsem měla Tatea moc ráda. Juan byl zvrhlík, děvkař, jak ho nazvala Cat, a hlavně neskutečný vtipálek. A Dave... no, slaďouš! Také se mi moc líbil Cooper, který říkal Cat zrůdo, ale respektoval ji a poslouchal bez mrknutí oka. 
A Bones.... no, ušetřím vás dlouhého odstavce plného vzdychání nad ním, protože vám beztak už došlo, že je bezkonkurenční!

Když už byl Bones na scéně, divila jsem se, kde je ta vášnivá sexy scéna, na kterou každá čtenářka Lovců jistě čekala. A když se spolu vyspali během jedné strany, divila jsem se, kam zmizela Bonesova úchylnost a vůbec proč je najednou možno zaškatulkovat druhý díl někam mezi YA a urban fantasy knihu. A když Bones slíbil, že si to s Cat rozdá tak, že se bude chtít ráno hanbou propadnout a tím skončila kapitola, bylo mi to jasné - úchylnost a sexuální náboj Nočních lovců je v tahu! O to větší bylo mé překvapení (které vám teď pravděpodobně zkazím), když jsem otočila na duhou stranu a tam mě čekal úvod šestistránkového upířího porna. Jajc, tak úchylnost je zpátky. Pějte aleluja! Myslím, že právě tohle chybělo k tomu, abych dala druhému dílu Nočních lovců zasloužený plný počet bodů. Víte, protože bez té úchylnosti a sexu by to nebyl Bones a Cat. A bez nich by to nebyli Noční lovci, které tolik fanoušků tak miluje!

Nemůžu si ani stěžovat na detektivní zápletku, ačkoliv bych řekla, že tu jsem více pociťovala v prvním díle a tady byla jen tak, aby se neřeklo, přesto jsem si ji užila. Díky ní nás totiž Jeaniene seznámila s dalším hajzlem, který v této sérii chyběl - a já vážně doufám, že se s ním potkáme v  dalších dílech znovu!

Závěrečné hodnocení:
Tak si to shrňme. Máme tady vtip i nefalšovaný sarkasmus, pár sexy nových postav, Bonese, Cat, detektivní zápletku, pár nedořešených rodinných vztahů, spoustu vtipných scén (u té, kde se Cat porvala s Anette, jsem se válela smíchy), znovu Bonese... plus přičtěme žádné překlepy a gramatické chyby. No opravdu, vy jste snad čekali něco jiného, než 10 bodů?

Mé hodnocení: 10/10

- Knihu si můžete objednat na stránkách nakladatelství
- Anotace i obrázek obálky byly použity ze stránek nakladatelství

4 komentáře:

  1. jaaaj, chcem, chcem, chcem!!! 8P
    Super recenzia, knihu chceeeem!!!!
    Strašne mi chýbajú Cat a Bones 8P

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :D :D Jojo, to i já... dejte sem třetí díl!!! A díky! :)

      Vymazat
  2. Lalaláá :D Trpíš? :D Fantom print by už alespoň mohl zveřejnit datum 3 :D Skvělá recenze... až jsem z toho dostala chuť na 4. re-reading :D

    Btw. To nemůžeš myslet vážně! Tate?! No fine... počkej 4. a 5....
    I HATE TATE!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Trpím!! Ale ty trpíš taky, tak se moc nesměj! :D
      A mlč, spoilere! Já mám Tatea ráda! Zatím, jak tak čtu tvůj komentář -.-"

      Vymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...