úterý 12. února 2013

Noční klub


Není tomu tak dávno (vlastně je to velice, velice nedávno), co mi zase dalo Dvojče tip na knihu a´lá Kopřivův Asfalt, který mám už půl roku rozečtený (protože si ho šetřím! Taková kniha se nevidí tak často, takže si ji chci náležitě vychutnat, i kdybych ji měla číst 3 roky). Tenhle skvost (opět české) literatury nese název Noční klub a nejlevněji ho seženete tak za litr a půl. Pokud na vás budou hodní, šoupnou vám k tomu i ten druhý díl, ale to už na vás budou opravdu moc hodní. Nejvyšší cifra, kterou jsem za tyto knihy našla, byla něco přes tři tisíce. Zdá se, že Kulhánek je vážně borec, přesto mi nějak nejde na mysl, jak je sakra možné, že spíš než jeho knihy ve výloze knihkupectví spatříte po křižovatce pobíhat jednorožce. Sakra proč?!
Naše nakladatelství se můžou přetrhnout, aby vydali do roka (a ještě lépe do měsíce) co nejvíce oněch samozvaných "bestsellerů" dnešní doby, které se sice dají číst, ve výsledku jsou však všechny na jedno brdo, všechny jsou stejně fádní, ohrané a prostě až směšně stejné ve všech ohledech. Ale reedici Kulhánkových mistrovských děl nechystá nikdo. A já se zase ptám - sakra proč?! Když se přitom o poslední sehnatelné kousky vyznavači dobré literatury perou jako o poslední kus žvance. A myslím, že teprve tehdy, kdy si budu moct domů odnést Noční klub, kdy nebude za cifrou 240 další nula, teprve tehdy budu moct prohlásit, že lidé mají selský rozum a vkus.


PS: Vážně se omlouvám všem, kteří knihy, které se teď u nás vydávají jako na běžícím páse, milují, vždyť i já je čtu, baví mě a vesele za ně utratím i poslední peníze. Není na tom nic špatného, co si budem. Přesto, kdybych měla na výběr mezi takovou Divergencí, Shatter me, Nástroji smrti a podobně a mezi knihami od Kulhánka nebo Kopřivy... no, asi je vám z tohoto článku jasné, po čem bych sáhla. Ale stejně doufám, že tenhle článek nevyvolá nějakou žhavou diskuzi, ve které se bude probírat můj mentální stav a inteligence. Jen jsem prostě měla silné nutkání si postěžovat. Takže tak.

3 komentáře:

  1. Pokud vím, tak sám Kulhánek nechce, aby se jeho první knížky znovu vydávali. Proč, to nevím. Musela by ses zeptat přímo jeho. Nebo to někde najít na internetu, pokud se o tom nějak více zmiňoval.

    OdpovědětVymazat
  2. Přesně jak píše Cecilka, Kulhánek nechce aby se vydávali jeho starší kousky. Ale loni, po vydání Vyhlídky na autogramiádě se řeklo, že prý autor Noční klub přepracuje a vydal by se v jednom díle v pevné vazbě. Zatím žádné zprávy nejsou - ale znáš to u Kulhánka rok neni žádná doba.

    OdpovědětVymazat
  3. S Nočním klubem I a II není až takový problém. Vydavatelství už minimálně jednou dotisk dělali kolem roku 2009. Problém je s Cestou krve I a II, kterých se Kulhánek zřekl a zakázal je nadále vydávat. Ovšem není problém je sehnat jako e-book. Stejně tak i Divocí a zlí měli tuším nějaký ten dotisk tak 5 let dozadu. Problém s Kulhánkem prostě je, že si chce držet tu svoji značku "českého undergroundu". Proto je od něj i těžší získat podpis. :) Těžko říct, jestli to dělá jen proto, aby se nad zoufalstvím čtenářů bavil a nebo je jen taková nátura. Vždyť na každou jeho další knihu se čeká 5 let a víc.

    Pokud ale hledáš něco žánrově podobného, často se doporučují autoři typu: František Kotleta, Miroslav Žamboch, okrajově Slovák Juraj Červenák a nebo ze zahraničí Larry Correia s jeho Lovci monster. :) Já ale říkám, že Kulhánek je jenom jeden a všichni ostatní jsou jen slabý odvar. ;)

    OdpovědětVymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...