neděle 3. března 2013

Recenze: Les rukou a zubů



Autor: Carrie Ryan
Série: Les rukou a zubů
Díl: První
PřeložilAlexandra Fraisová
České vydání: 320 stran, hardback
Nakladatelství: Mladá Fronta, 2011

Česká anotace: Mary žije v uzavřené vesnici. Její svět se řídí prostými zákonitostmi: musí poslouchat pravidla církevního Sesterstva, nesmí se přibližovat k plotu, za kterým – v Lese zubů a rukou – žijí „nečistí“, kteří svým kousnutím promění člověka v chodící mrtvolu. Když Sesterstvo rozhodne, že se provdá za muže, kterého jí určili, Mary musí poslechnout, přestože se zamilovala do zraněného Travise. Pak ale nečistí proniknou do vesnice, a Mary v nastalém zmatku prchá společně s Travisem, svým snoubencem Harrym, kamarádkou Cass i bratrem Jedem a jeho ženou dál do zapovězeného lesa. Touží dostat se k vysněnému oceánu, dál za les a nečisté, do světa, který tam venku přece musí někde být.






Recenze:
Abych vůbec byla schopná napsat recenzi na tuhle knihu, musela jsem si ji přečíst s určitým časovým odstupem (čti jeden rok) ještě jednou. A ani to nestačilo. Miluju tuhle knihu. Ačkoliv v ní je spousta faktů, které na jiných knihách nesnáším. Ale pokusím se být objektivní.
Začněme tím, že si můžete knihu z fleku rozdělit na dvě poloviny. Ta první bude většinu z vás nudit. Nic moc se v ní neděje, Mary stále žije ve své vesnici. Máme tu pár zlomených srdcí, nějaký ten krutý střet s realitou, spoustu nespravedlivostí, jednu absurditu a to všechno krásně doplňují Maryiny monology. Už ze začátku vám bude Mary líto.
Druhá polovina je akční, budete se bát dýchat, abyste náhodou výdechem nezpůsobili tornádo, které všechny (dosud) přeživší postavy zabije. Jako by k tomu snad bylo to tornádo zapotřebí. Takže klidně dýchejte, dokud můžete. A pokuste si nikoho neoblíbit. Mimochodem budete mít chuť Mary párkrát (hodněkrát) profackovat. A až dočtete poslední stranu, dojde vám, že Mary vážně nemáte rádi. A budete chtít hodit tou knihou o zeď. Ale neuděláte to (protože je to kniha, samosebou, a protože je stejně skvělá).

Takže - asi se ptáte, proč tuhle knihu tak miluju. Dáme si to v bodech?
1. postapokalyptický svět, který se nepokouší ovládnout žádný sadistický diktátor
2. postapokalyptický svět, ve kterém nenajdete milion vymožeností a super technologií, které se musíte pokusit pochopit
3. žádná politika, do které by byla zapletená super technologie a/nebo diktátor
4. daleká budoucnost. Tak daleká, že na to nestačí ani číslo. Tak daleká, že vlastně nevíte jak moc daleká, jen víte, že je opravdu moc daleká
5. děsivý svět
6. děsivější než děsivý svět
7. zombie
8. spousta zombie!
9. Maryiny vnitřní monology a váš pocit "já s tebou soucítím, holka"
10. spousta frustrace
11. akce! Spousta, spousta akce!
12. Travis
13. nedokážete knihu odložit
14. něco podobného jste ještě nečetli
15. ačkoliv vám poleze Mary na nervy, stejně jí nepřestanete fandit

Ok, nemyslím si, že bych takto někoho z vás přesvědčila, že je tato kniha skvělá a že máte okamžitě letět do nejbližšího knihkupectví a řvát na ně, ať vám tu knihu okamžitě dají. Ale je to tak. Pokud budete trpěliví a přečkáte první polovinu (která není až tak nudná a hrozná, jak jsem ji na začátku popisovala, ke všemu je tam spousta scén s Travisem), kdy se hodně dozvíte o Maryině světě a jeho pravidlech, dočkáte se opravdu spousty akce. Kniha je psána v první osobě, většinu zabírají právě Maryiny vnitřní monology a myšlenky, které mají hlavu a patu, děj má spád a není nouze o překvapení a neočekávané zvraty. Jednoduše řečeno - POŘÁD SE NĚCO DĚJE.  Budete mít pocit, že jste v Lese rukou a zubů taky, budete se ohlížet za sebe a čekat, kdy se za vámi objeví hladoví Nečistí, budete zatínat zuby, kdykoliv se někdo dostane do blízkosti plotů, budete se bát, budete brečet, budete číst pořád dál a dál, protože budete mít pocit, že kdybyste přestali číst, ploty se zhroutí a všichni zemřou. Budete přemýšlet, jaké by to bylo, žít v Maryině světě. A budete spolu s Mary snít o oceánu. A až přečtete poslední stranu, budete chtít křičet. A pak hladově sáhnete po druhém dílu.



Objektivní hodnocení: 8/10
Subjektivní hodnocení: 10/10


5 komentářů:

  1. Tuhle knihu jsem četla tak před dvěma měsíci a když to řeknu jednoduše - dokonalost.
    Tahle knížka mě opravdu dokázala přivést do varu a nad tím vším dějem přemýšlet.
    :) Super!

    OdpovědětVymazat
  2. 9, 12, 15 nemôžem súhlasiť - ja som už čakala kedy proste všetci zdochnú 8D
    Prvá polka ma unudila k smrti. Aj keď nemôžem povedať, žeby to nebolo zaujímavé, ale tie vnútorné monológy ma doháňali k šialenstvu.
    Zombíci a ten svet je neuveriteľne dokonalý. To sa mi naozaj moc páčilo 8)
    Dúfam však, že hrdinky pokračovaní budú rozumnejšie a menej sprosté ako Mary 8D

    OdpovědětVymazat
  3. Miluju tuhle knížku!! zítra si jdu koupit 3.díl :D

    OdpovědětVymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...