středa 31. července 2013

Recenze: Lovkyně snů - Osudové rozhodnutí


Autor: Lisa McMann
Série: Lovkyně snů
Díl: Třetí
Přeložil: Čeněk Matocha
České vydání: 224 stran, paperback
Nakladatelství: Fragment, 2012

Česká anotace: Myslíte si, že vidět, o čem ostatní sní, je skvělé? Naopak, je to děsivé, nebezpečné a může vás to stát i život.
Jmenuju se Janie a věřila jsem, že vím, co mě v budoucnosti čeká. Myslela jsem si, že jsem s tím smířená. Nesnesu však pomyšlení na to, že stahuju Cabela s sebou. On je skvělý a já na pokraji sil. Musím navždy zmizet, aby mohl žít naplno. Může můj osud zvrátit cizinec, který mi vstoupil do života? A opravdu mě čeká jen zlověstná budoucnost a ani plamínek naděje na lepší dny? Musím si zvolit, čas běží a jde o život...





POZOR! Recenze může naspoilerovat předchozí díly.


Co, proč a jak aneb Moje reakce:
Takže... tohle byl třetí díl? Aha...no tak jo no...

Trocha toho recenzování:

Od třetího dílu až nečekaně dobré Lovkyně snů jsem -  tak jako určitě všichni fanoušci - čekala něco ohromného, něco šokujícího, něco tak šíleně kulervoucího, že z toho nebudu týden spát, protože jak to může sakra dopadnou s holkou, která se bude chtě nechtě propadávat do snů jiným tak dlouho, až z toho nakonec oslepne? Čekala jsem opravdu cokoliv. Ani to mě ale nemohlo připravit na fakt, že budu nesčetněkrát přerušovat četbu přemítáním, jestli je Osudové rozhodnutí epilog k druhému dílu, nebo prolog ke třetímu dílu, nebo kam se sakra poděl ten třetí díl a co je proboha tohle dvousetstránkové cosi, co rozhodně nesplňuje představy o grandiózním finále. Jednoduše řečeno - Lisa fatálně zklamala.
Závěrečný díl této fantaskně-detektivní knihy pro mladé začíná dovolenou Janie a Cabela (opět jsem měla s jeho jménem menší problémy), která se zdá být téměř až idylickou. Opravdu jen zdá, a v tomto případě je toto slovo hned dvousečnou zbraní, protože zdát a nechat si zdát není v případě těchto dvou hrdinů žádný med. V celém popisu dovolené se vlastně jedná pouze o Cabelovy noční můry, týkající se právě Janiiny blížící se slepoty, a sálodlouhými monology Janie, která je na pokraji nervového zhroucení - a s ní i čtenáři, protože Lise McCann se povedlo vykreslit tísnivou atmosféru až neuvěřitelně přesně. Do toho si přidejte již specifický způsob psaní, stylizovaný do podoby časovaných úseků z deníku, a máte zaděláno na pořádný emoční kolotoč. Pak je tu ale jedno velké ALE. Lise to nestačí, takže nám naservíruje Janienina otce, který se vzal bůh ví odkud, a nadále pokračuje s útrpnými monology, které začínají být maličko otravné. A jelikož byla celá detektivní zápletka nešťastně zatlačena do pozadí příběhu, stane se právě to... že se nic nestane.


Nicméně i Osudové rozhodnutí má své klady - není jich moc, ale nějaké se najdou. Tak například se Lisa za každou cenu nepokouší nacpat do knihy spoustu ohraných klišé a násilný konec "a žili šťastně až do smrti". Jinak řečeno - i poslední díl se drží jakés takés realističnosti a čtenář si přinejmenším může po dočtení oddechnout, že i když si přečetl jen prodlouženou povídku, po teoretické stránce zůstalo právě to, co si mimo jiné na trilogii zamiloval, zachováno. Nehledě na realističnost tu je již zmíněný systém deníkových zápisků, osekaný o jakékoliv popisy, takže i ten děj-neděj plyne velice rychle a bez větších zádrhelů.

Závěrečné hodnocení:
Celé zklamání ze závěrečného dílu Lovkyně snů plyne de facto jen z toho, že po tak skvělém náběhu, jaký si Lisa McCann vytvořila, čekala její fanouškovská základna něco více, než zamotané vztahy jako vystřižené z červené knihovny, a monology o důvodu bytí jako opsané z románů od Anne Rice. Nebýt toho, hodnocení by bylo rozhodně vyšší. I tak se ale oplatí Osudové rozhodnutí přečíst. Už jenom proto, abyste se přesvědčili, že jste si celou dobu mysleli správně, jak to s Janie a Cabelem dopadne.

Mé hodnocení: 5/10

- Chtěla bych poděkovat nakladatelství Fragment za poskytnutí recenzního výtisku
- Knihu si můžete objednat na stránkách nakladatelství
- Anotace i obrázek obálky byly použity ze stránek nakladatelství

1 komentář:

  1. Cabel - kdo by s tímto jménem neměl problém? :D Pro mě je to prostě "Kejleb", pak si ho taky vybavím s kukučem jaký má Caleb z Roztomilých malý lhářek a jsem spokojená :). Jinak já ze série sice taky nadšená nejsem ale první dva díly se vcelku daly, tak se bojím toho posledního. Věřím, že v knize nebylo nic moc akce, protože nevím, co by chtěla vymyslet autorka dál. Ale dobrá, asi si i třetí díl přečtu už je proto, abych věděla jak série skončí :)

    OdpovědětVymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...