středa 17. července 2013

Recenze: Menu pro vysoké podpatky



Autor: Jennifer Joyce
PřeložilKristýna Zezulová
České vydání: 192 stran, paperback
Nakladatelství: Ikar, 2013


Česká anotace: Uvařit rychle, dobře a zdravě, to je dnešní mantra moderních kuchařek, aktivních žen. V knize najdete kolekci pestrých a lákavých sezonních nízkotučných pokrmů pro celou rodinu od předkrmů po dezerty: lehké zálivky a pikantní koření nahrazují máslové omáčky a před smažením má přednost pečení. Sofistikovaný průvodce domácím vařením pro zaměstnané ženy v neustálém pohybu, které chtějí i během týdne rodině a přátelům připravit expres zdravá a chutná jídla.






Co, proč a jak aneb Moje reakce:
Konečně zase jedna kuchařka, která nestaví na principu: ,,Chceš zhubnout? Nežer!"


Trocha toho recenzování:
Sotva čtenář knihu otevře, najde krásně seřazený seznam všech receptů, rozdělených do určitých kapitolek, jako jsou jednohubky, předkrmy, polévky, saláty, rychlé večeře...a když otočí na další stránku, doslova ho uhodí do očí nadpis Dieta je ohavné slovo!, který velice trefně vyjadřuje obsah celé knihy. Menu pro vysoké podpatky totiž není dietní kuchařkou, ale ani typickou "zdravou" kuchařkou, nýbrž je plná chutných, zdravých receptů, díky kterým se může člověk stravovat zdravě, ale zároveň si nebude nic odpírat. Ihned po tomto jednostránkovém úvodu následuje šest stran, které i úplným začátečníkům nastíní zásady zdravého stravování, proberou fakta a mýty o kávě či vínu, upozorní na rozdíly mezi zdravými a nezdravými tuky, a vůbec obsahují spoustu šikovných tipů, které se rozhodně hodí a jsou hezky a jednoduše shrnuté, ale nemusíte je hodiny hledat po internetu. A to je obrovské plus.

Ale to hlavní plus knihy, které nabývá nejen obrovských, ale přímo monstrózních rozměrů, je grafické zpracování knihy. Kuchařka zaujme už živou, barevnou obálkou, beze všeho i zajímavým názvem, a když ji čtenář otevře, zjistí, že stejnou úroveň si drží i uvnitř, a to nejen co se týče skvěle zpracovaným úvodníkům k jednotlivým kapitolám a občasným doplňujícím ilustracím k receptům, ale i recepty samotné, které jsou sepsány jednoduše a přehledně. Každý recept hned ze začátku obsahuje kromě názvu jídla i dobu jeho přípravy, vaření, nakládání, a množství, které se podle daného receptu připraví. Následuje kraťoučký úvodník o daném jídle, soupis všech ingrediencí, a nakonec postup přípravy. Každý recept je navíc obohacen o poznámky V předstihu (v té se objevuje šikovný tip, např. jak se dá jídlo připravit a uskladnit den předem) a Bod navíc (kde se čtenář dozví, proč je dané jídlo zdravé či kolik obsahuje výživových hodnot).

Ovšem ani v takto skvělé kuchařce se nepodařilo autorce vychytat pár much - jednou z nich je až zoufale nízký počet fotografií. Čtenáři tak musí při valné většině jídel postačit vlastní fantazie, a vaření se najednou stává velkou neznámou s překvapením na konci, jelikož si nemůže být jistý, jak bude vlastně jídlo hotové vypadat. Kromě toho také není vaření z této kuchařky levnou záležitostí - minimálně ne v naší zemi. Spousta ingrediencí je drahá či těžko sehnatelná, o spoustě čtenář jaktěživ neslyšel. Pokud však zachová původní postup, může si být jistý, že bude více než zaslouženě odměněn.


Mé hodnocení: 8/10

- Chtěla bych poděkovat e-shopu Martinus.cz za poskytnutí recenzního výtisku
- Knihu si můžete objednat na stránkách e-shopu
- Anotace i obrázek obálky byly použity ze stránek nakladatelství

1 komentář:

  1. Vypadá to zajímavě :)Já sice moc nevařím, ale dobrý recept mě vždycky osloví...

    OdpovědětVymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...