pátek 4. října 2013

Recenze: Erilian, město čarodějů


Autor: Tereza Janišová
Série: Erilian
Díl: První
Ilustrace: Petr Vyoral
České vydání: 272 stran, hardback
Nakladatelství: XYZ, 2010

Česká anotace: 
Erilian je mocné město, které řídí Velká rada čarodějů. Není jednoduché se stát jejím členem. Někteří se do Rady snaží dostat i za cenu zločinu. To ale hlavní hrdinka Kiara, vyrůstající u svého poručníka lorda Tesiana, zatím netuší. Stejně tak nezná pravdu o smrti svých rodičů...
S Kiarou se setkáváme ve chvíli, kdy nastupuje na Univerzitu magických věd jako studentka prvního ročníku. Od tohoto okamžiku je konec bezstarostnému dětství. Do jejího života vstupuje láska, zklamání a nečekané odhalení vlastní minulosti. To vše za pomoci všudypřítomných kouzel.





Co, proč a jak aneb Moje reakce:
Rozhodně velice slibný začátek série, který mě moc bavil.

Trocha toho recenzování:
Když se mi poprvé dostal do rukou Erilian, ještě jsem se ve světě blogerů ani knižních blogů nepohybovala, tudíž jsem neměla nejmenší tušení, oč jde - snad jen že je to fantasy kniha z pera české autorky. I tak jsem ale se čtením váhala. Důvod mi dodnes není zřejmý, ale nadávám si za to pořád. Erilian mě totiž od první stránky nadchnul. 

Lze vidět, že autorka má celý svět promyšlený do nejmenších detailů, a ačkoliv se za obzor Města čarodějů nepodíváme, není to na škodu - město je totiž plné spletitých uliček, které se rozhodně vyplatí prozkoumat. A pokud mluvíme o spletitosti, nejedná se pouze město, nýbrž i o jeho obyvatele. Jak řekla i sama autorka, první díl se rozhodně celý točí okolo vztahů. Kdo si myslí, že to bude pěkná nuda, je na omylu - hned od první kapitoly se svezeme na děsuplné jízdě vraždy, a nezastavíme až do poslední strany. Nejedná se ani tak o akci, jako spíše o intriky, tajemstvími zahalené cizince či jemný nádech detektivní zápletky, kdy si bude čtenář lámat hlavu nad tím, kdo je vrah, a jaký měl motiv.
 
Ačkoliv si čtenář bez potíží domyslí, jakou knihou je zjevně Erilian inspirovaný, už od prvních kapitol se sám přesvědčí, že podobností je pouze pár, a autorka uchopila příběh zcela jiným, osobitým způsobem. Celá kniha je psána poutavě, a i když je stále co zlepšovat a nenese se v duchu neotřelých středověkých fantasy, rozhodně prošla zátěžovou zkouškou prvních knih - pokud ne na výbornou, pak minimálně tak dobře, jak jen to šlo. Snad bych vytkla pouze to, že je příběh více přímočarý, než by bylo záhodno, bez vedlejších odboček či výraznějších prvků. Konec knihy mi také přišel mírně nedotažený a rozhodně by si zasloužil více pozornosti, získala jsem z něj dojem, že se autorka nemohla dočkat konce, a chtěla mít závěr knihy co nejrychleji z krku.

Co se týče postav, hlavní hrdinku Kiaru si oblíbí jistě každý. Autorka jí namíchala ten správný mix vlastností, které potřebovala, aby mohla začít žít, a provést čtenáře každou stranou stejně ladně, jako tančící baletka, což byla natolik příjemná zkušenost, že se výrazně podepsala na celkovém hodnocení knihy.
Postavu Lyraze si však oblíbí spíše mladší čtenářky, jelikož má sice ten správný mix tajemna, zkušeností a je ve zralých letech, nicméně na čtenářky, které jsou v četbě romantických fantasy románů zkušenější, jeho kouzlo nezafunguje tak, jak měla zjevně autorka v plánu.

Závěrečné hodnocení:
Přečtení Erilianu byla příjemná zkušenost, jelikož mě přesvědčil o tom, že máme stále na poli současné české fantastiky nadějné autory. Nakonec nesmím zapomenout zmínit i úžasné ilustrace pana Petra Vyorala, bez nichž by kniha nebyla takovou, jakou je, a to by byla veliká škoda. A jelikož jsem přesvědčena o tom, že se styl autorky stále vyvíjí, nemůžu se dočkat Kouzel na obzoru, druhého dílu, který beze všech pochybností předčí ten první.

Mé hodnocení: 8/10


- Knihu si můžete objednat na e-shopu Dům knihy
- Anotace i obrázek obálky byly použity ze stránek nakladatelství

2 komentáře:

  1. Knížku jsem četla už dříve, ale podobnosti s čímkoliv jsem si nevšimla. Jakou knihu jsi měla na mysli?

    OdpovědětVymazat
  2. Děkuju za milou recenzi :) Sdílena na Erilianském FB https://www.facebook.com/erilian.tereza.janisova
    Zdraví Teri Janišová

    OdpovědětVymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...