středa 16. května 2012

Recenze: Andělé noci



Autorka: Lili St. Crow
Série: Andělé noci
Díl: První
Přeložila: Gisela Kubrichtová
České vydání: 272 stran, paperback
Nakladatelství: BB/art, 2012

Česká anotace: Skutečný svět je plný hrůz. Jen se zeptejte šestnáctileté osiřelé holky Dru Andersonové, drsňačky, která sama sejmula slušnou porci padouchů. Je ozbrojená, nebezpečná a připravená nejdřív zabíjet a teprve pak se ptát. Takže jí chvíli potrvá, než přijde na to, komu může důvěřovat...

Dru Andersonová je "divná", kam až její paměť sahá. Cestuje s otcem od města k městu a loví strašidelné noční potvory. Je to zvláštní život, ale dobrý - dokud všechno nevybouchne v ledovém, zchátralém městě v Dakotě, když se jí kuchyňskými dveřmi vláme do domu hladový zombie. Osamocená a k smrti vyděšená Dru se ocitne v pasti, a bude potřebovat veškerý svůj důvtip a zkušenosti získané při tréninku, aby vyvázla živá. Příšery se rozhodly oplatit svým pronásledovatelům stejnou mincí, a tentokrát je na pořadu dne Dru. Šance na přežití? Mizivá až žádná. Pokud nevydrží do svítání, je po všem...


Dru je krásným příkladem toho, že i hodně zamotaný život se může ještě více zkomplikovat a stát se noční můrou. Jako by nestačilo, že víte o Skutečném světě, který je sám o sobě dost děsivý - musíte si dávat pozor na krvežíznivé pijavce, zuřivé vlkodlaky, pekelné psy, poltergaisty a jinou havěť, která by správně měla existovat jen v pohádkách a příbězích. Ne. Život dostane ty správné grády teprve až tehdy, když se vám vchodovými dveřmi vloupe do obýváku váš taťka, který je už tak trochu po smrti a vám nezbude, než z něj udělat mastný flek. Brečet doma však nemá smysl, jízda teprve začíná - uhranutím učitelky počínaje, útokem vlkodlaka a pekelného psa konče, a když už si myslíte, že jste z nejhoršího venku, vyvede vás z omylu smrtonosný zloděj snů.
Dru tak nemá o zábavu nouzi, a protože ve dvou se to lépe táhne, zaplete do toho ještě jednoho nebohého civilistu. Který, bohužel, civilistou moc dlouho nezůstane. Takže když se u ní doma objeví džampír, poloviční upír, a jen tak mimochodem jí oznámí, že je světocha, nesmírně vzácný druh džampíra, a že jí jde solidně o kejhák, není divu, že nemá Dru daleko k nervovému zhroucení. Ano, v Andělech noci není o akci nouze.

Kniha má velmi svižné tempo, které nabere hned na začátku a drží si jej až do samého konce, díky čemuž budete mít opravdový problém se od knihy odtrhnout. Opět se setkáváme s nespisovností, která zde má však své opodstatnění a pasuje do celkového konceptu knihy. Ačkoliv jsem nečetla anglický originál, nemohu posuzovat, nakolik se český překlad povedl, nicméně jsem na něj slyšela jen samé pochvalné reakce a musím uznat, že já sama jsem se nesetkala s žádnými zkomoleninami ani přehnaně komplikovanými větami a ze čtení jsem měla příjemný pocit.


Výběru hlavní hrdinky nemohu než tleskat - Dru je sice mladá, a ačkoliv byl vždy mozkem všech operací její táta, během těch let sama leccos pochytila, díky čemuž má vcelku slušný výcvik, který umí zužitkovat v boji. Není to však žádná přehnaně neohrožená hrdinka - když má v patách pekelného psa, utíká, co jí síly stačí a ječí z plných plic. A když jí někdo řekne, ať někam nechodí, tak tam opravdu nejde!
Její kamarád Graves, se kterým si navzájem opakovaně zachraňuje kejhák, taky není žádný nebojsa, vždy však stojí za Dru a pomáhá jí vybojovat každou bitvu, do které se pustí.
Což se však nedá říct o Christophovi, džampírovi, tajemném klukovi, který je obklopen tajemstvími, jejichž valná část se očividně týká samotné Dru.
Ano, klasický milostný trojúhelník, Dru však nemá na řešení citů ani chvilku času. Snad ji nechá autorka v dalších dílech trochu oddechnout, koneckonců, tahle skvělá kniha je prvním dílem pětidílné série! Očividně se tedy ještě máme na co těšit.

A slovo závěrem? Když jsem si přečetla anotaci, jedna část mého já, zvrhle posedlá zombiemi, zaplesala - nějak jsem si totiž pod anotací představila neohroženou hrdinku, na noc uvězněnou v domě plném krvežíznivých zombie - však víte, spousta hnijícího masa, krve, řežby a tak…a příběh, který mi nakonec Lili St. Crow povyprávěla, byl naprosto jiný. A mnohem lepší! Čili za tohle milé překvapení, svižný a čtivý příběh a plno akce si kniha rozhodně zaslouží plný počet bodů.

Moje hodnocení: 10/10

- Knihu si můžete objednat na stránkách nakladatelství
- Anotace i obálka byly použity ze stránek nakladatelství

5 komentářů:

  1. Knížku už jsem četla a nemůžu jinak než souhlasit :-) Možná mluví divně, je to puberťačka, ale konečně nějaká změna! Hezky do syrova všechno popsané, už se těším na další díly!

    OdpovědětVymazat
  2. Tato kniha mě strašně moc láká. Musím se po ní hned podívat. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Týjo takové velké hodnocení? Mě tuta kniha hrozně zklamala :-( nicméně podporuju tvou posedlost zombie :D

    OdpovědětVymazat
  4. Mě se taky knížka moc líbila. Takové trošičku jiné kafe. Žádná až moc rozumná slušně mluvící holka, ale prostě někdo jako jsme my :D

    OdpovědětVymazat
  5. Taky si natuhle knížku brousím zuby.. Pořád ale váhám. Tvoje hodnocení mě ale poprvdě popostrčilo ke koupi :DD :)

    OdpovědětVymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...